Билки повишават антиоксидантния капацитет на пивото

Билки повишават антиоксидантния капацитет на пивото

Добавянето на екстракт от мента и маточина в пивото подобрява физико-химичните и вкусови показатели на кехлибарената напитка и повишава антиоксидантната му способност. Изводите са направени след изследване на българските учени в областта на пивоварната наука, която тази година бележи своята 65 годишнина.

Anatomy of beer

Изследването е на проф. д-р Габриела Маринова и гл. ас. д-р Ива Томова от Института по криобиология и хранителни технологии – София и колегите им от Университета по хранителни технологии – Пловдив. През последните 10 години в тази приложна област научните среди у нас са реализирали около 75 проучвания и изследователски задачи, отразени в над 85 научни публикации и доклади.

Настоящото проучване, проведено за обогатяване на пиво с екстракт от билки и ферментация с два щама пивни дрожди, недвусмислено показва, че антиоксидантната активност на бирите, съдържащи мента и маточина, е по-висока от 49 до 56 процента спрямо контрoлните видове бира, приготвени само от малц и хмел. Добавянето на екстракт от мента и маточина (предоставен от Университета по хранителни технологии) по време на производствения процес увеличава значително съдържанието на полифеноли (20%) в крайния продукт. Наблюдава се и съществено повишение на количеството антоцианогени (над 40%) спрямо традиционното пиво и обогатяване с флавоноиди с 2 – 3%. Тези съставки са отговорни за антиоксидантната способност. Слабо се намалява горчивината на готовото пиво, което се дължи на по-интензивното размножаване на дрождите. В присъствието на билките се осъществява по-пълна ферментация на пивната мъст, подобрено усвояване на α-аминния азот в нея и повишени антимикробни свойства.

Изборът на растения за научното изследване не е случаен. Те са с впечатляващи хранителни и здравословни качества. Ментата е известен източник на естествени антиоксиданти в хранително-вкусовата промишленост. В същото време, ментовото масло притежава антибактериални свойства, сравними с тези на антибиотика гентамицин и може да се използва като природен консервант в индустрията.

От друга страна, етеричното масло, извлечено от маточината, съдържа редица съединения, фенолни компоненти и кетони, които допринасят за тонизиращо, антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие. Маточината намира приложение в медицината, козметиката и кулинарията.

Beer 2

„Полученото пиво с добавяне на мента и маточина, освен че е с висок антиоксидантен капацитет, е светло, бистро, с чист вкус, силен аромат и с добри органолептични свойства. Тези резултати ни импулсират да продължим с изследователските си задачи в областта на пивоварната наука и да разширяваме сътрудничеството между бизнеса в лицето на Съюза на пивоварите и учените от Института по криобиология и хранителни технологии и Университета по хранителни технологии. Всички ние сме дълбоко убедени, че за развитието на пивоварния сектор е много важна активната изследователска дейност и разработените от нас над 45 пивоварни технологии, проектите върху основните пивоварни суровини, десетките научни изследвания и публикации за пивоварната технология и категория. Учените от лаборатория Технология на напитките в Института по криобиология и хранителни технологии допринасят за развитието на приложната наука и подпомагат предприятията от хранителната индустрия“ – споделя проф. Маринова.

Още нови научни проучвания върху качествата на пивото се очакват и през настоящата година. Съюзът на пивоварите ще продължи да си партнира с научната общност, както в рамките на Националната бирена академия, така и с участия в национални и европейски научни форуми. Нов фокус за всички ще бъдат устойчивите екологични решения на кръговата икономика и иновативните практики на пивоварната индустрия в България.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Светът

✨ Русия поиска от Запада да получи гаранции в сферата на сигурността, които включват клаузи, изискващи силите на НАТО (военни, техника и въоръжения) да напуснат Румъния и България. Москва поиска също НАТО да спре разширяването си с приемане на нови членове. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“. През 1999 г. в пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 държави и продължава политиката си на „отворени врати“

* * *
✨ Руският парламент проучва предложение до Владимир Путин Москва да признае за независими проруските сепаратистки републики в Украйна. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република в Източна Украйна се сражават с украинските войски от 2014 г. Предвиждат се разисквания с представители на различните партии в Долната камара, но вероятно всички политически сили подкрепят проекта

* * *
✨ Австрийският парламент гласува закона за задължителна ваксинация срещу ковид. За да влезе в сила законът трябва да бъде гласуван и във Федералния съвет, горната камара на парламента, където управляващите партии имат мнозинство. Това ще стане на 3 февруари. Законът предвижда задължителна ваксинация за всички хора над 18 години, които имат адресна регистрация на територията на Австрия. След 15 март, ще бъде извършван контрол от служителите на полицията и ще бъдат налагани глоби до 3600 евро за тримесечие

Повече...

новини в сайта RSS емисия facebooktwitter youtube subscribe ilko gruev карта CSS code Nu Html Checker