Започнаха масови проверки на стоки за ученици

Преди новата учебна година Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки в цялата страна на стоки за ученици. Инспекторите ще следят за безопасността, коректното представяне на информацията за съществените характеристики и обозначаването на цените на облекла, обувки, учебници и др.

Това обяви днес на пресконференция Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Проверките за спазване на изискванията за забрана продажбата на цигари и тютюневи изделия на лица под 18 години и в районите на учебните заведения, са друг нов акцент в контролната дейност на КЗП тази есен, посочи Маргаритов.

Константин Райков, Димитър Маргаритов и Константин Арабаджиев„Ще изследваме въпросите с нелоялните практики, несочени и към една друга уязвима група потребители, а именно хората от „третата възраст” - съобщи Маргаритов. Законът за защита на потребителите предвижда и по-сериозни санкции за икономическите оператори, които прилагат некоректни практики към уязвимите групи потребители.

„В приемните на КЗП по Черноморието от началото на сезона до момента са постъпили около 100 жалби и са дадени над 150 консултации. Жалбите са свързани най-често с оплаквания от предоставяни услуги в плажни зони, липса на информация за отдавани под наем моторни съоръжения, дублиране на резервации, несъответствия на условията с тези, обявени в интернет и др. По всички жалби са предприети действия и е оказано съдействие на потребителите, като за нарушенията са съставени актове” – съобщи Константин Арабаджиев, член на КЗП. Той допълни, че анализът на работата на приемните показва, че потребителите са търсили институцията два пъти повече за консултации за своите права по принцип, отколкото за съдействие по вече възникнал проблем. К

онстантин Райков, член на КЗП, припомни, че предстои създаването на секторни помирителни комисии, които ще работят към КЗП и ще разрешават спорове между потребители и търговци от различни сектори на икономиката. „С оглед на това, че провеждането на помирителните производства зависи от доброволното участие на едната и другата страна, КЗП планира да проведе информационни кампании, с които да запознае потребителите и икономическите оператори с техните възможности, резултатите от провеждането им и силата на споразумението, което ще бъде подписано. Смисълът е тези комисии да работят ефективно” - подчерта Райков.

Ръководството на КЗП отчита, че намалява процентът на констатираните нарушения по отношение на общия обем извършени проверки спрямо предходни периоди и обяснява този резултат с дългогодишния ефективен контрол. Друга тенденция е значително да намаляват случаите, в които се констатира предоставяне на туристическа услуга в некатегоризиран обект – с 50% по-рядко в сравнение с минали периоди.

От началото на сезона КЗП е извършила 2800 проверки в туристически обекти на територията на Черноморието. Съставени са 205 акта за нарушения като отсъствие на табели с категорийната символика или несъответствие на надписите за вида, наименованието и категорията на туристическия обект с посочените в удостоверението за категоризация; липса на цени и грамажи в лист- и карт менютата в заведения и неподдържане на регистър на предявените рекламации. В някои случаи инспекторите са констатирали липса на условия за обслужване на хора с увреждания в хотелите.

КЗП е издала 15 заповеди за „временно затваряне” на заведения по Черноморието, тъй като са работили без категоризация. Комисията е разгледала още 16 случая, свързани с предоставяне на туристически услуги, които не отговарят на изискванията за категорията на съответния обект, като за установените нарушения са уведомени категоризиращите органи.

Установени са несъответствия на три вида спиртни напитки при проверките на разливния алкохол в заведения с нощен режим на работа. Несъответствията се изразяват в разминаване между обявения от производителя градус на напитката и установения при лабораторните изпитвания, както и в информацията за вида на съдържанието на предния и задния етикет на бутилката. Взети са проби от 30 вида спиртни напитки (водка, ракия, уиски, бърбън, текила – български и от внос). Излезли са резултатите за 20 от тях. Извън установените несъответствия на трите вида алкохол, останалите съответстват на изискванията за физико-химични показатели за съответния вид.

Комисията е забранила 13 нелоялни търговски практики в сферата на туризма това лято. По-голямата част от тях се изразяват в заблуда или премълчаване на информацията за вида на туристическия обект. Например, „семеен хотел” се представя като хотел. Регистрирани са и случаи на провеждане на игри, при които потребителите трябва да закупят ваучери на значителна стойност, за да участват в разпределянето на безплатни екскурзии, като впоследствие не получават нито екскурзия, нито съответна алтернатива.

Не са констатирани нарушения по отношение начина на предоставяне на информацията за валутните курсове при проверените близо 100 обменни бюра, няма и данни за постъпили сигнали на потребители.

Проверени са 112 увеселителни съоръжения, сред които и 14 аквапарка. При 13 от обектите са установени несъответствия и са издадени 12 заповеди за временното им затваряне. Шест от заповедите са за отсъствие на съществена информация за безопасната експлоатация на съоръженията в обекти, разположени на територията на градовете София, Пловдив и Стара Загора. Други пет заповеди са издадени поради липсата на документи, доказващи съответствието с изискванията за безопасност на предлаганата услуга и касаят обекти в градовете София и Варна. Една заповед е отменена след като търговецът е привел услугата в съответствие с изискванията. За останалите 74 обекта не са установени несъответствия, включително и при документалните проверки.

Проведените активности на в рамките на кампанията „Лято`2015” са в изпълнение на политиката на Министерството на икономиката за защита на потребителите.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на Комисия за защита на потребителите)

Светът

Нова вълна от протести, прераснали в сблъсъци между демонстранти и полицията, имаше тази нощ в редица градове на САЩ. До тях се стигна въпреки, че в някои от големите градове беше въведен комендантски час в опит да се успокои гневът на хората, породен от смъртта на цветнокожия Джордж Флойд, причинена от полицай. Сблъсъци имаше в Ню Йорк, Филаделфия, Лос Анджелис и Атланта, Маями, Чикаго

* * *
Пилотираният кораб „Дракон“ на компанията на Илън Мъск „Спейс Екс“ (SpaceX) с двама астронавти – Робърт Бенкен и Дъглас Хърли – беше изстрелян в орбита. Ракетата носител „Фалкон-9“ беше изстреляна в 22:22 часа българско време на 30 май от космическия център Кенеди във Флорида

* * *
САЩ отменят специалния търговски статут, с който се ползва Хонконг. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Китай грубо е нарушил договорните си задължения по отношение на автономията на региона. Лишаването на Хонконг от статута на привилигирован търговски партньор на САЩ ще се отрази на "целия спектър" от споразумения с Хонконг, включително за екстрадиране, контрол върху износа, технологиите с двойно предназначение и третирането на Хонконг като митническа територия, отделна от континентален Китай, каза американският лидер

* * *
Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че САЩ прекратяват отношенията си със Световната здравна организация и пренасочват финансовите средства, с които са я подпомагали, към други световни и спешни нужди на общественото здраве. Тръмп обяви, че СЗО са виновни за прикриването от страна на Китай на вируса, тръгнал от град Ухан и това е позволило заразата да се разпространи по целия свят

На подобна тема

Най-четеното от последните дни