противоепидемични мерки ще се въвеждат на местата с големи нива на заболеваемост

▶️ Засилени противоепидемични мерки ще се въвеждат на местата с големи нива на заболеваемост

Националният оперативен щаб препоръчва локално въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки в населените места с повишени нива на заболеваемост. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за разпространение на ковид-19 в страната и уточни, че увеличението на броя на заболелите се дължи на циркулацията на британския вариант на вируса, който се предава по-лесно.

„За страната са заети 48% от леглата за пациенти с неусложнена форма на ковид-19 и 57% от интензивните легла за лица с коронавирусна инфекция. В отделните области използваемостта на тези легла е различна, затова предлагаме регионален подход“, посочи още проф. Ангелов. Той даде пример със заболеваемостта в област Кюстендил, където маските на открито са задължителни, и област Бургас, където е ограничена плановата дейност на болниците.

covid 19

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 хил. души население, а в Търговище – 26 на 100 хил. и тази диспропорция налага към ситуацията да се подходи на локален принцип. Той изрази и одобрението на Националния оперативен щаб към допълнителните мерки, въведени от Регионалната здравна инспекция в Бургас, и апелира областните щабове за навременно въвеждане на мерки, където е необходимо.

Министърът на здравеопазването подчерта, че българският модел на управление на кризата с коввид-19 чрез мерки с по-ниска строгост доказано работи и направи сравнението с други държави, които, въпреки въведените по-строги ограничения, не успяват в овладяването на кризата. „Здравето на хората има три компонента според Световната здравна организацията – физическо, психическо и социално благополучие. Важно е да се фокусираме върху всички компоненти“, подчерта здравният министър.

На 14-дневна база заболеваемостта в страната е 284 на 100 хил. население, което нарежда България на 18-о място в Европейския съюз и на 5-то на Балканския полуостров.

По време на брифинга стана ясно, че през март страната ни ще получи 105 300 дози от ваксината на Pfizer – BioNTech и 85 200 от ваксината с производител Moderna. От оксфордската ваксина България очаква да получи около 300 хил. дози, като потвърдени вече са първите две доставки – в размер на 105 600 дози.

 

Пресконференция на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и Националния оперативен щаб, 4 март 2021

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема