Започва работа електронният регистър за записване за поставяне на ваксина срещу ковид-19

След 17:00 часа на 4 март 2021 г., всеки гражданин може да си запази час за поставяне на ваксина срещу ковид-19 в имунизационните пунктове в страната. Електронната платформа на регистъра беше представена от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов.

site vaxina

Регистрацията в системата се състои от 4 стъпки: въвеждат се личните данни на човека, който иска да се ваксинира, телефонен номер или електронна поща, предпочитаният вид ваксина и избраният час за посещение във ваксинационния център. След успешна регистрация гражданите получават съобщение на телефона или електронната си поща с информация за избрания час, дата, място за ваксиниране и предпочитан вид ваксина. Електронният регистър дава възможност предварително да се изтегли и да се попълни бланката за информирано съгласие, за да не се губи време преди поставянето на ваксината, , информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„При желание или невъзможност да се осъществи поставянето на ваксината, имате възможност да откажете този час и да си запишете нов. Целта е да можем да предвидим какви са необходимите количества ваксини от всеки вид във ваксинационните центрове, да улесним хората и да контролираме потока към лечебните заведения“, обясни проф. Ангелов. Той посочи още, че всеки желаещ маркира вида ваксина в системата, но крайното решение е на лекаря, който я поставя. „В зависимост от физическото ви състояние, от придружаващите заболявания, лекарят ще прецени дали сте избрали подходящата ваксина. Някой може да е избрал ваксина на основата на информационна РНК или на основата на аденовирус, а за него да е подходяща друг тип ваксина“, уточни здравният министър.

В отговор на журналистически въпрос проф. Ангелов коментира, че имунизираните с първа доза ще получат автоматична регистрация в системата и ще бъдат уведомени кога и къде да се явят за втора.

Screenshot

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24