В Стара Загора се възобновява ваксинирането срещу ковид-19

В Стара Загора се възобновява ваксинирането срещу ковид-19

Със заповед на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата магистър-фармацевт Богдан Кирилов, въз основа на становището на Европейската агенция по лекарствата относно безопасността на оксфордската ваксина, от 19 март се възстанови поставянето на ваксината срещу ковид-19 на „Астра Зенека“.

Осигурени са необходимите количества за всички 8 имунизационни кабинета на територията на област Стара Загора, като ваксини се поставят на хората, които са се записали в електронната платформа и са посочили ваксината на „Астра Зенека“ (Oxford University – AstraZeneca). Всеки от тях получава уведомление за дата и час на ваксинация.

Ваксинации се провеждат с ваксината на „Астра Зенека“ и в практиките на общопрактикуващите лекари. Ваксината се осигурява от РЗИ, съгласно заявените количества от личния лекар.

Ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ и през следващата седмица ще се поставят само на хора, попадащи в 1-ва, 2-ра и 3-та фаза на Националния имунизационен план. С „Пфайзер“ продължава ваксинирането на членовете на секционните избирателни комисии.

vaccine 2021

Над 33 000 дози от ваксината срещу ковид-19 на „Модерна“ и над 16 000 от ваксината на „Астра Зенека“ пристигнаха в България

За изминалите 24 часа в страната бяха доставени 33 600 дози от ваксината срещу ковид-19 на Moderna и 16 800 дози от ваксината Oxford University/AstraZeneca. Ваксините веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. Следващата доставка на ваксини срещу ковид-19 се очаква в понеделник, 22 март, от производителя Pfizer – BioNTech – 30 420 дози, което е с над 9 300 дози повече от очакваното.

www.infoz.bg  www.infoz.bg