„Металик“ АД произведе и монтира три 70-тонни пешеходни моста в София

„Металик“ АД произведе и монтира три 70-тонни пешеходни моста в София

„Металик“ АД – Стара Загора е изпълнител на металната част от конструкцията на трите пешеходни моста по околовръстното шосе на София. Монтажът на първите два от тях започна преди 10 дни, като също извърши от екипи на старозагорския холдинг и приключва успешно. Третата конструкция все още се изработва в халетата на „Металик“. Първият от трите пешеходни надлеза свързва участъка от Софийския околовръстен път между връзката с автомагистрала „Тракия“ и кв. „Младост“.

Съоръжението е непосредствено до отбивката за селоЛозен и ще обслужва бъдещите спирки на градския транспорт. Стоманеният пешеходен мост е с дължина 49 метра, широк е около 4 метра и е висок 5,5 метра.

Всяко от трите съоръжения тежи около 70 тона. Проектирани са от проектантско бюро „Иркон“ ООД, които притежават богат опит в комплексното проектиране на индустриални, промишлени и обществени сгради. Изработени са от големи профили специална конструкционна стомана с напрегнати болтови връзки. „В заводските условия на „Металик“ правим пълен предмонтаж на съоръженията със събиране на особено отговорните възли, каквито са точно болтовите връзки, както и заваръчните шевове по тях“, посочи главният конструктор на „Металик“ АД инж. Георги Желязков.

Контролът върху качеството на конструкцията се извършва на изцяло с ултразвуков скенер и радиография. Металните части на пешеходните надлезите са обработени с трислойна система за нанасяне на специално покритие, която гарантира устойчивост и здравина във времето.

„Металик“ АД има дългогодишен опит в производството на подобни големи метални конструкции с работата си върху големи обекти на ТЕЦ „Марица-изток 2“, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3“, на General Elecrtic, Hitachi, Mitsubishi, Liebherr, включително е изпълнител на подобен тип естакади и конструкции както за Европа, така и за САЩ и Канада.

Заданието от страна на ГБС „Инфраструктурно строителство“ АД е изпълнено в срок от „Металик“ АД. Трите пешеходни надлеза ще бъдат с нощно осветление, настилка от висококачествен декинг и парапети. Ще бъдат покрити и хидроизолирани. Ще разполагат с асансьори, които ще позволяват ползването им от майки с детски колички, хора с физически увреждания и велосипедисти.

metalik metal konstruktsia 03

metalik metal konstruktsia 02

www.infoz.bg  www.infoz.bg