Министър Лъчезар Борисов: От началото на 2021 г. са сертифицирани инвестиции за близо 800 млн. лева

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ по реда на Закона за насърчаване на инвестициите на Здравко Линкин, председател на Съвета на директорите „Интерлинк Груп“ АД. Това стана по време на първа копка на високотехнологичен завод за алуминиеви профили за прозоречни решения и фасади. Размерът на инвестицията в проекта е 39,7 млн. лева.

В резултат на това ще бъдат разкрити 150 нови работни места в нов завод в с. Радиново, в индустриална зона „Марица“, част от Тракия икономическа зона.

interlink

Инвестиционният проект ще се реализира съвместно от „Интерлинк Груп“ АД и „Профилинк“ ООД. Проектът предвижда разширяване на съществуващата дейност на заявителите, посредством изграждане на модерно производствено предприятие с капацитет 10 000 тона годишно, в което ще се разработват, развиват и произвеждат алуминиеви профили с широко приложение в различни области. Производственият процес в новото предприятие ще бъде напълно автоматизиран, съобразен с европейските изисквания и под стриктен качествен контрол. По своите параметри базата на „Профилинк“ се очертава като най-голямата в този сектор на Балканския полуостров.

Министър Борисов посочи, че заедно с този проект от началото на 2021 г. са сертифицирани 13 проекта с общ размер на планираните инвестиции за близо 800 млн. лева и близо 1300 нови работни места. Единадесет от проектите са извън столицата, а шест проекта са във високотехнологични производства и услуги. По думите му, сравнено с други години, по време на криза България постига рекорди по линия на насърчаване на инвестициите. „През кризисната 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в България са в размер на 4,2 млрд. лева, което е най-високата стойност за последните 10 години и нараства спрямо 2019 г. с над 1 млрд. лева“, допълни икономическият министър.

На събитието присъстваха още областният управител Област Пловдив Дани Каназирева, заместник-областният управител Петър Петров, кметът на община Марица Димитър Иванов, кметът на община Пловдив Здравко Димитров, зам.-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов, инж. Пламен Панчев – създател и изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“, Йордан Фиданов – управител на „Профилинк“ ООД.

www.infoz.bg  www.infoz.bg