ТЕЦ „Ей И Ес“ Гълъбово отчита пик на производството си през март спрямо последните 15 месеца

Най-модерната въглищна централа в България ТЕЦ „Ей И Ес“ Гълъбово генерира 860 000 мегаватчаса (МВтч) електрическа енергия за българските потребители през първото тримесечие на 2021 г. Само през месец март централата произведе 322 000 МВтч, което е рекорд в електропроизводството на въглищната мощност за последните 15 месеца.

AES Gaslabovo TPP

Това представлява 9% от общата електроенергия, потребена в България през месец този месец, което за пореден път показва ключовата роля на ТЕЦ „Ей И Ес“ Гълъбово за българските потребители и за енергийната система на страната.

За периода от януари до март 2021 г. 52-те турбини на най-големия вятърен парк в страната – Вятърната електроцентрала „Свети Никола“, осигуриха на българските потребители 117 000 МВтч. чиста електроенергия. Само за март вятърният парк произведе 39 706 МВтч.

Общо генериращите мощности на AES България ТЕЦ „Ей И Ес“ Гълъбово и ВяЕЦ „Свети Никола“ произведоха над 976 000 МВтч електроенергия за българските потребители през първото тримесечие на 2021 г.

За AES България

AES присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. AES България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „Ей И Ес“ Гълъбово, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на AES Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола“, край Каварна.

За AES

Корпорацията AES (NYSE:AES) е световна енергийна компания, която е включена в списъка Fortune 500. Ние осигуряваме достъпна и устойчива енергия в 14 страни чрез разнообразен портфейл от разпределителни компании, както и чрез генериращи мощности и проекти за възобновяеми енергийни източници. Нашите служители са отдадени на идеята да постигат високи оперативни резултати и да отговарят на променящите се нужди от енергия в света. Приходите ни за 2020 г. са 9,7 милиарда долара, а ние притежаваме и управляваме общо 34,6 милиарда долара в общи активи.

 

Вятърната електроцентрала „Свети Никола“

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема