Как начинът на живот влияе върху здравето на кожата?

Състоянието на кожата до голяма степен е отражение на ежедневните ни навици. Всяко хранене, всяка напитка и малкото часове сън могат да влошат здравето на епидермиса и да причинят преждевременно стареене, наред с много други неприятни последствия. Смята се, че начинът на живот определя 75% от състоянието на кожата, докато гените участват само с 25%. Какво трябва да промените, за да се наслаждавате на визия без несъвършенства?

Вижте по-долу.

makeup bg Essence

1. Стрес

При проведени проучвания за влиянието на стреса върху кожата се оказва, че при хората, страдащи от остър стрес, се наблюдава отклонение от нормалните стойности на епидермално овлажняване. Например, при учениците, на които им предстои изпит, заздравяването на кожата се случва по-бавно и стресът причинява вреди върху защитната бариера. Тревожността и притеснението не вървят ръка за ръка с доброто психично здраве. Те са вредни и за сърцето, за стомаха, но влияят пряко и на състоянието на кожата, която не прави изключение при стресови въздействия.

2. Сън

Всички знаем, че сънят е важен фактор за общото здраве и за правилното функциониране на организма. Докато ние почиваме, регенериращите свойства на кожата са най-активни и това до голяма степен това се дължи на хормона мелатонин. Той има множество действия, като основно е хормон, отговарящ за съня. Неговите нива се покачват, когато навън започне да се става тъмно и благодарение на него заспиваме по-лесно. Но освен това, той спомага за по-бързото възстановяване на щетите по кожата като тези, причинени от слънцето, и допринася за доброто здраве на имунната система. Хората, които отделят по-малко часове за сън или спят в твърде светло помещение, обикновено имат по-ниски нива на мелатонин в организма си. Това може да доведе до хронична умора, апатия и дори до депресия. И докато несъвършенствата по лицето са лесни за прикриване с помощта на декоративна козметика като тази на Essence, то умората на тялото трудно може да се скрие.

sinya svetlina Essence

3. Синя светлина

Оказва ли негативно влияние светлината от мобилните устройства и компютърните монитори върху кожата? Някои учени твърдят, че това лъчение може да предизвика поява на бръчки, но по-важното, на което трябва да обърнем внимание е, че то е причина за хиперпигментация при по-тъмна кожа. Доказано е също така, че тази светлина разгражда важните каротеноиди в епидермиса. Можем ли да се предпазим? Да, съществуват множество козметични продукти, включващи слънцезащитни филтри, които да защитят лицето ни. Но това означава да сме информирани и да разберем, че те трябва да се използват и в закрито помещение, когато сме изложени дълго на синя светлина. 

4. Замърсяване

Има много проучвания върху това как изгорелите газове и замърсяването на околния въздух влияят върху кожата. Градската среда определено оказва негативни последствия. Въздушните частици са един от основните компоненти на това замърсяване, доказано увреждащи епидермиса. Те могат да влошат вече съществуващо възпалание, както и ензимната активност на кожата, намалявайки количеството на колаген и еластин.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg