МВР въвежда строг пътен контрол по време на Великденските празници

Главна дирекция „Национална полиция” разпореди допълнителни мерки за повишаване на безопасността на пътното движение връзка с предстоящите Великденски празници. Те са предвидени след анализ за повишения риск от тежки пътно-транспортни произшествия във времето преди, по време и непосредствено след празничните дни, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

Миналата година, само за дните от 17 до 21 април, в страната са регистрирани 89 тежки ПТП, при които са загинали 15 и ранени 126 души (от които 92 леко ранени и 34 тежко ранени).

За предстоящите празнични и предпразнични дни, в часовете с най-висока интензивност на движението, е разпоредено засилено присъствие, контрол и регулиране на движението по международните и главни пътища, в чиито райони има участъци с временна организация на движението, конфликтни участъци, пътни възли и кръстовища, бензиностанции и крайпътни паркинги, мотели и заведения, при входно-изходните артерии на столицата и другите големи градове.

Най-висока интензивност на движението се очаква на 9 април от 11:00 до 22:00 часа, на 10 април от 08:00 до 18:00 часа и на 13 април от 10:30 до 23:00 часа.
От Пътна полиция призовават водачите да шофират с повишено внимание по следните по-натоварени участъци от републиканската пътна мрежа: - международен път Е-79 – София – Драгичево – Дупница – Благоевград – Кулата – в участъците с временна организация на движението поради строителството на магистрала „Струма” в Кюстендилска и Благоевградска област; и на рисковия участък Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански; - очаквано голямо натоварване в двете посоки през Кочериново до Рилски манастир:

  •  път ІІ-19 – Симитли – прохода Предел – Разлог – Банско – ГКПП „Илинден”;
  •  главен път І-8 – в участъка от ГКПП „Калотина” до София и от Пловдив до ГКПП „Капитан Андреево”;
  •  главен път І-5 – в участъка от Русе до Хасково;
  •  главен път І-4 – в участъка от Ябланица до Шумен;
  •  главен път І–2 – в участъка Русе до Шумен;
  •  главен път І-9 – в участъка от ГКПП „Дуран Кулак” до ГКПП „Малко Търново”;
  •  път ІІ-99 – в участъка от Бургас до село Резово;
  •  входно-изходните КПП на автомагистралите „Хемус” и „Тракия” в посока от и към София.

Разпоредено е служителите от структурните звена „Пътна полиция” да предприемат действия за улесняване пропускателната способност чрез регулиране и насочване на автомобилните потоци, контрол и регулиране на движението и паркиране в подходите и районите на масово посещавани църковни храмове на 10, 11, 12 и 13 април.

На 10, 11 и 12 април е планирана полицейска операция „Алкохол и неправоспособност” с участие на максимален брой служители от униформения състав на полицията, като се обърне внимание и на третокласните и общински пътища, подходите и районите на посещавани питейни заведения и дискотеки. Униформените ще следят също за водачи и пътници без поставени обезопасителни колани, липса на задължителна застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите”, управление на нерегистрирани и неизправни автомобили, мотоциклети, мотопеди и други.
На дните 9 и 13 април ще се проведе полицейска операция „Скорост”. Нарушителите ще се спират и санкционират на място при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за административните нарушения и наказания и Закона за движение по пътищата.

Пътните полицаи ще осъществяват и контрол на спазването на заповедта на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” относно въвеждане на временна организация на движението по участъци от републиканската пътна мрежа на МПС, предназначени за превоз на товари с технически допустима максимална маса над 12 тона за времето от 16:00 до 20:00 часа в последния работен ден преди празниците и от 14:00 до 20:00 часа в последния почивен (празничен) ден.

Най-интензивен трафик през ГКПП се очаква през първия и последния ден от Великденските празници . Граничните служители ще работят при пълен капацитет, при необходимост в дежурните смени ще включат и техни колеги. Предприети са мерки и организация за взаимодействие със служителите от другите служби, ангажирани със задължителния граничен контрол, както и със съседните гранични власти. Най-натоварени гранични пунктове традиционно се очаква да бъдат ГКПП - Кулата, Калотина и Капитан Андреево, Дунав мост - Русе.

infoz autor Венета Асенова, www.infoz.bg

На подобна тема