24 май тържествено и с празнично шествие

Стара Загора отбеляза 24 май тържествено и с празнично шествие

С тържествен ритуал Стара Загора отпразнува 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Честването започна на площада пред сградата на Общината. Точно в 10 часа под звуците на националния химн, изпълняван от хора на Държавна опера – Стара Загора, хора при Народно читалище „Родина – 1860“ и Общинския духов оркестър.

Кметът на Млада Загора Боряна Патеркова, председателят на Младежки общински съвет Едислав Кундев и младият омбудсман на Стара Загора Александър Александров издигнаха националния трибагреник и знамената на Стара Загора и на Европейския съюз. 6-годишната Виктория Костова от Детска градина №2 „Зорница“, поздрави присъстващите с изпълнение на емблематичното стихотворение „Аз съм българче“ от Иван Вазов.

Негово Високопреосвещенство Старозагорският Митрополит Киприан и свещеници от старозагорската епархия отслужиха Празничен водосвет-молебен и благослов. „Празникът на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост е толкова почитан от народа ни, защото от векове е неизменна част от пъстротата на душевността ни, каза в словото си владиката.

„Честит празник на всички преподаватели и дейци на културата. Благодарим Ви за всичко, което правите. Бъдете живи и здрави и продължавайте да повдигате духовността на българския народ, защото тя е повече от необходима“, поздрави кметът Живко Тодоров.

В най-духовния ден бяха връчени и наградите „Стара Загора“ и „Млада Загора“ за постижения в науката, изкуството и културата.

Десетокласникът от Профилирана природо-математическа гимназия „Гео Милев“ Мирослав Минчев и абитуриентката Миглена Трайкова от Средно училище „Максим Горки“ получиха индивидуални награда „Млада Загора“ в направление „Наука и образование“ за постигнати призови места в национални олимпиади.

В направление „Култура и изкуство“ с индивидуална награда беше удостоен Виктор Стоев, ученик в 4 клас в Средно училище „Васил Левски“ и възпитаник на Музикална школа при Народно читалище „Родина – 1860“, за изявено участие в национални и международни музикални конкурси и спечелени високи награди. С колективната награда „Млада Загора“ в същото направление беше удостоена Вокална студия „Усмивки“ при Народно читалище „Родина – 1860“, с ръководители Жанина Янкулова и Елена Малитакова, за постигнати високи отличия в международни и национални форуми.

Индивидуална награда „Стара Загора“ в направление „Наука и образование“ беше присъдена на доц. д-р. Добри Ярков, ректор на Тракийския университет, за изключителен принос за развитието и просперитета на висшето учебно заведение. С наградата посмъртно беше удостоена и Антония Сукманова, за доказан професионализъм и принос в учебно-възпитателната дейност в Средно училище „Максим Горки“.

В същото направление бяха присъдени и две колективни награди – на Шесто основно училище „Свети Никола“, като духовно средище на просвета и иновативни практики в обучението, както и на педагогическия колектив на Второ основно училище „Петко Славейков“ – за постигнати високи резултати в учебно – възпитателната и извънкласната дейност.

С индивидуалната награда в същата категория „Култура и изкуство“ бяха отличени ръководителят на Библиотека „Родина“ Слава Драганова, като еталон за работа в библиотечното дело и българската книжовна култура и на Лилия Филипова – за големия ѝ изследователски принос в проучването, опазването и популяризирането на уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора и региона.

С Награда за гражданска доблест бяха удостоени 59 студентите по медицина в Тракийски университет, които работиха неуморно в ковид отделения през изминалите месеци. Община Стара Загора връчи Благодарствени адреси и към екипите на Детска градина № 2 „Зорница“ и на Детска ясла № 7 „Еделвайс“ за проявена съпричастност към работещите в ковид отделения.

Поздрав към старозагорци отправи и кметът на Млада Загора Боряна Патеркова. „24 май е символ на достойнство, традиция и духовност. Вечният химн на светите братя Кирил и Методий ни зове да бъдем заедно“, каза единадесетокласничката от Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“.

Към небето полетяха 180 балона с буквите от българската азбука, по повод 180 години Светско образование в Стара Загора. А честването продължи с празнично шествие с представителни групи от старозагорските училища, блокове на образователни и културни институции и студенти. Множеството премина по централния булевард „Цар Симеон Велики“, за да почете най-духовния български празник.

Празникът на площада пред Общината продължи с концерт, в който взеха участие Детско-юношески ансамбъл „Траянци“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие, Детско-юношески ансамбъл „Загорче“ танцова формация „Димитров“, Вокален състав „Усмивки“ при Народно читалище „Родина – 1860“, ВС „Розов свят“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1858“,Детска танцова школа „Настроение“ при Народно читалище „Настроение 2017“ Стара Загора и хор „Жарава“ при Народно читалище „Родина 1860“ Стара Загора.

На тържествената церемония присъстваха още: зам.-кметовете Иванка Сотирова, Милена Желева и Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, секретарят на Общината Делян Иванов, областният управител Иван Чолаков, ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков, общински съветници и граждани.

24may stara zagora 01

24may stara zagora 021

24may stara zagora 03

24may stara zagora 04

24may stara zagora 05

24may stara zagora 06

24may stara zagora 061

24may stara zagora 07

24may stara zagora 09

24may stara zagora 10

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg (информация и снимки – пресцентър на Община Стара Загора)