С безплатни билети ще се контролира посещаемостта за прожекциите на „Златната липа“

Прожекциите от VIII издание на Международния кинофестивал „Златната липа“ през 2021 г. остават безплатни, но за първи път тази година достъпът до залите на Държавна опера Стара Загора и на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще бъде чрез безвъзмездни билети. Това е една от мерките за противоепидемична безопасност на зрителите по време на фестивала.

Фестивалът се провежда в Стара Загора от 29 май до 2 юни 2021 г.

Преди всяка прожекция желаещите да бъдат в залата ще получават специално отпечатани талони с името и часа на филма. Тъй като залата на операта разполага с 600 места, на прожекция ще бъдат раздавани 300 талона. При свършване на билетите за прожекцията, останалите желаещи да присъстват, за съжаление, няма да бъдат допускани в залата.

zlatnata lipa

Залата в библиотеката е с капацитет от 140 места. Затова разпоредителите ще раздават по 70 безплатни талона на прожекция. По този начин ще се спазва изискването за пълняемост на до 50% от капацитета на закритите помещения, съгласно заповедта на здравния министър.

Влизането в залата на операта ще става само от южния вход на сградата, където е касата за продажба на билети. Излизането на зрителите след приключване на прожекцията ще бъде само през западния вход към бул. „Митрополит Методий Кусев“. Изключение ще се направи само за церемонията на откриването на фестивала на 29 май в 17:30 часа, когато официалните гости и зрителите ще влязат през западния вход, както и от южния.

В залата на библиотеката достъпът за прожекциите ще се осъществява през южния вход, откъм „Детски отдел“, а излизането на зрителите след прожекция ще става и от двата изхода.

На всеки вход пред залите в операта и библиотеката ще има дезинфектанти за ръце, а разпоредителите ще измерват температурата на влъзащите с дистанционен термометър.

Между прожекциите ще се извършва аерозолна дезинфекция на седалките, пътеките и дръжките на вратите.

По време на прожекциите в залата зрителите ще бъдат задължително с маски, покриващи устата и носа. Зрители без маска няма да бъдат допускани в зала, а тези, които не я държат върху устата и носа, ще бъдат помолвани да напуснат.

„Всички тези мерки създават някои неудобства както за зрителите, така и за нас, организаторите на фестивала, но желанието на всички ни е форумът да протече по най-добрия начин, като запазим себе си и своите близки здрави и с отлични впечатления от преживяното“, коментира директорът на „Златната липа“ Магдалена Ралчева.


Прочетете още:

14 български филма на кинофестивала „Златната липа“ през 2021 г.

 

Филм с „Оскар“ от тази година влиза в извънконкрусната програма на „Златната липа“

 

9 вълнуващи филма влизат в конкурсната програма на кинофестивала „Златната липа“ 2021

 

Кинофестивалът „Златната липа“ се завръща в Стара Загора

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg