Магдалена Ралчева: „Златната липа“ представя кино, което ни кара да мислим със сърцето си

Международният фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ започна в Стара Загора на 29 май 2021 г. Това стана въпреки всички трудности, които организаторите срещнаха заради противоепидемичните мерки в България и в Европа. Това заяви неговият създател и директор от основаването му, кинорежисьорът Магладена Ралчева.

Тя представи по време на пресконференция международното жури, което ще оценява 9-те филма, включени в конкурсната програма.

press zlatnata lipa

„Искам преди всичко да благодаря на старозагорци, за голямата любов, с която посрещат поредното VIII издание на фестивала, както и на Община Стара Загора и кмета Живко Тодоров, които и този път дадоха своята безрезервна подкрепа и висока оценка на „Златната липа“ като важно събитие за региона“, посочи още Магдалена Ралчева. За първи път това издание не е получило подкрепата на Министерство на култура, което допълнително е поставило на изпитание събитието, посочиха организаторите на феста.

„Стара Загора отново има своя кинофестивал, който вече се радва на аудитория надхвърляща границите на област Стара Загора. Всички преживяхме тежко факта, че миналата година при напълно готова програма, жури и организация се наложи да отменим провеждането му – каза по време на специалната пресконференция заместник-кметът по културата Милена Желева. – Искам да се извиня предварително на тези, които няма да успеят да влязат в залите заради ограничителните мерки, но е по-важно да бъдем отговорни към здравето си“, допълни още тя.

Има три фестивала за кино в България, които се открояват със своите мащаби и значимост и това са „София филм фест“, варненският кинофестивал и най-младият – „Златната липа“ в Стара Загора, посочи председателят на международното жури, известният кинокритик и преподавател по Кинознание проф. Божидар Манов. „Важно е, че фестивалът в Стара Загора се концентрира върху европейското кино, не защото страната ни е член на Европейския съюз, а защото принадлежим към най-старата европейска цивилизация“, допълни той.

Проф. Манов подчерта, че програмата на фестивала съдържа изключително стойностни заглавия. Между тях е и носителят на тазгодишен „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм – датският „Още по едно“ на Томас Винтерберг, който ще бъде прожектиран тази вечер от 21 часа в залата на операта, унгарският „Окончателен доклад“ на Ищван Сабо, чиято първа прожекция също е днес от 16.30 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и много други.

В състава на журито има промяна, настъпила в последния момент, заради внезапно заболяване на кинорежисьора и сценарист Богдан Морешану (Румъния). На неговото място влиза Камен Балкански, директор на „Творческа Европа Медиа“. Той е бил изпълнителен директор на Националния филмов център от 2015 до 2017 г.

На пресконференцията присъстваха и известната актриса от Русия Елена Морозова и френският режисьор Антоан Рембо, които също са в състава на журито. „Щастлива съм за първи път да бъда в България и то като член на жури в толкова добре направен фестивал, като „Златната липа“, посочи Елена Морозова.

„Златната липа“ винаги ще има свое лице, не само защото акцентира върху новото европейско кино, но и защото в програмата му се подбират филми, които са различни от онези, които се гледат с пуканки и кока кола. Фестивалът на Стара Загора показва кино, което ни кара да мислим със сърцето си“, каза в заключение Магдалена Ралчева и пожела на зрителите незабравими емоции през следващите пет дни.

Фестивалът се провежда в Стара Загора от 29 май до 2 юни 2021 г.

Можете да се запознаете с пълната програма на фестивала по дни и часове.


Прочетете още:

14 български филма на кинофестивала „Златната липа“ през 2021 г.

Филм с „Оскар“ от тази година влиза в извънконкрусната програма на „Златната липа“

9 вълнуващи филма влизат в конкурсната програма на кинофестивала „Златната липа“ 2021

Кинофестивалът „Златната липа“ се завръща в Стара Загора

 

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема