▶️ Владимир Пенев посади своя липа и откри звезда с името си в Стара Загора

Носителят на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното Владимир Пенев се оказа опитен градинар, от чиито ръце са получили живот десетки дръвчета, цветя и декоративни храсти. Затова обичаният актьор с лекота засади липовата фиданка, която носителите на приза по традиция засаждат в Алеята на липите и славата край западната фасада на операта в Стара Загора.

„Родил съм се на улица “Иван Вазов„ в София и имам щастието срещу кооперацията, в която живея, да има малко зелено пространство. В него съм засадил няколко коледни елхи, които вече са големи, защото и дъщеря ми порасна, една много красива магнолия, много красив индийски люляк, който цъфти през лятото с толкова много цветове, че зеленината не се вижда от тях“, разказа Владимир Пенев.

Той е садил още смокини, кипариси и други дървета, но никога досега липа. „Логично беше в Града на липите да засадя първата си липа“, посочи със задоволство актьорът.

Подготвената дупка за фиданката се оказа твърде голяма, но Владимир Пенев хвана здраво лопатата и не спря, докато не засипа хубаво с пръст корените ѝ, а след това грижливо привърза дръвчето към колче, за да израсне права.

Вечно усмихнатият Владо Пенев махна със замах покривалото върху паметната звезда, върху която е изписано името му и годината на откриване – 2021. Край нея стоят звездите на предишните носители на наградата – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева, Васил Банов и Ян Енглерт. А първите посадени липи вече се канят да разцъфтят.

vlado penev lipa

vlado penev slipa

Специалният гост Владимир Пенев: „Аз съм смеещ се човек, пристрастен към пътешествията!“

Носителят на специалната награда „Златна липа“ за цялостен принос в киното Владимир Пенев призна, че е дълбоко свързан с кинофестивала на Стара Загора от самото му създаване и че тази награда го кара да се чувства истински щастлив. Още повече, че през 2017 година беше председател на международното жури.

За разлика от изпълнения със съмнения и желание за мъст свой герой от новия български филм „Рая на Данте“, с който снощи официално беше открито осмото издание на „Златната липа“, Владимир Пенев определя себе си като смеещ се човек, истински пристрастен към пътешествията. Затова преживял ограниченията на локдауна много тежко. Владимир Пенев е обиколил всички континенти на света без Антарктида. Мечтае да пътува до Нова Зеландия и Великденския остров. „Горката ми дъщеря – няма да ѝ оставя нищо материално, освен хубави спомени. Аз не съм материален човек и вярвам, че трябва да се радваме на живота всеки ден“, подчерта Владимир Пенев. Може би това е едно от посланията в сценария на Димитър Радев във филма „Рая на Данте“. „Ако искаш в живота си красота, обръщай внимание на красотата, защото, ако виждаш само счупените тротоари, животът ти ще заприлича на счупен тротоар“, смята Владимир Пенев. Затова позитивният финал на драматичната история истински го вдъхновява.

 

 

Изкуството трябва да задава въпроси, а не да дава готови отговори. Но въпроси от светлата част на деня, коментира идеята на филма си и режисьорът и сценарист на „Рая на ДантеДимитър Радев. Затова филмът поставя акцент върху човешките взаимоотношения, а не върху Белене. „Мисля, че прекалено много ненавист и омраза сме натрупали в себе си. За да се отърсим от подобни чувства, трябва да погледнем себе си в огледалото, но през очите на другите – така, както Данте се оглежда в младите очи на Рая. И успява да постигне покаянието и прошката, която му е липсва, за да бъде щастлив човек“.

На срещата с Владимир Пенев освен журналисти присъстваха и граждани, които бяха дошли да се запознаят лично с Владо Пенев и за вземат автографи от него.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема