Природният газ поскъпва с 20%

Цената на природния газ се повишава с 20% до 45,27 лева за мегаватчас, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране. Повишението е по-голямо спрямо заявлението от средата на май, направено от „Булгаргаз“. Тогава от газовата компания поискаха газът да поскъпне с около 13%. По формулата останалата част от цената на руския природен газ се формира от цените на алтернативните на газа горива – газьол и мазут. 

Те също вървят нагоре в последните месеци. Цената на азербайджанския газ се формира изцяло от „петролния компонент“.

По време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране, беше уточнено, че ситуацията на европейските пазари предполага по-съществено увеличение на цената. 70% от цената на газа от „Газпром“ се определя от т.нар. „пазарен компонент“, тоест от движението на европейските хъбове

От „Булгаргаз“ съобщиха преди дни за планов ремонт на „Турски поток“, заради който ще бъде преустановено подаването на газ за срок от 7 дни. „Булгаргаз“ е договорил нужните количества за този период, но на спот цени, което също допринася за повишението на цената на суровината.

Въпреки същественото повишение на цената на природния газ и през юни парното, топлата вода, както и електроенергията, произведена по комбиниран способ няма да променят цената си. На 1 юли ще влезе в сила новия регулаторен период и тогава енергийният регулатор ще може да направи необходимите корекции.

mine

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg