Бляскава церемония закри осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“

Бляскава церемония закри осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021

Осмото издание на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2021 завърши със стилна церемония и връчване на наградите. Церемонията започна с изпълнение на Хора на Държавна опера Стара Загора. Председателят на журито проф. Божидар Манов обяви наградените.

Наградата за най-добър филм беше присъдена на филма на Даниеле Лукети от Италия „Връзки“ (2020). Статуетката „Златна липа“ беше връчена от члена на журито, легендарният полски режисьор Филип Байон, а от името на създателите на италианската лента я получи директорът на фестивала Магдалена Ралчева. Тя благодари на многобройната публика за пълните салони по време на 5-те фестивални дни. Подчерта, че за първа година италианска лента печели награда на кинофестивалът „Златната липа“. „Това е един великолепен филм, филм за крехките човешки взаимоотношения и за компромисите, които правим и как те рефлектират върху нашите деца“, каза още Ралчева.

Наградата на Съюза на българските филмови дейци отиде при филма от Финландия „Хелене“ (2020), който получи и статуетка „Златна липа“ за най-добра женска роля на актрисата Лаура Бим. Наградата на СБФД беше връчена от председателя на журито – известният кинокритик проф. Божидар Манов, а от името на наградените я получи актрисата от ДТ „Гео Милев“ Светла Тодорова, която участва в създадения от учениците на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ късометражен филм „Забранявам!“, представен в програмата на „Златната липа“. Статуетката „Златната липа“ за най-добра женска роля беше връчена от члена на журито Камен Балкански, а я получи актрисата от ДТ „Гео Милев“ Галя Александрова.

Наградата за най-добра мъжка роля ще замине за Германия. Журито присъди статуетката „Златна липа“ на немския актьор Ларс Ейдингер. Тя беше връчена на актрисата от ДТ „Гео Милев“ Диана Найденова от члена на журито от Русия, актрисата Елена Морозова.

Наградата за най-добра режисура получи българският филм „Страх“ (2020) на режисьора Ивайло Христов. Престижната статуетка беше връчена от френския кинорежисьор Антоан Рембо, а от името на режисьора я получи примабалерината и художествен ръководител на балета към Държавна опера Стара Загора – Силвия Томова.

„Селекцията на фестивалната програма наистина издава една много качествена, амбициозна и резултатна работа. Тези 40 филма от 16 европейски страни са наистина забележително постижение за един фестивал, който е все още в ранна възраст – има само 8 издания“, това отбеляза в словото си при закриване на фестивала председателят на журито проф. Божидар Манов. „Позволявам си да мисля, че сме постигнали обективност при оценяването на филмите, тъй като имахме пълно единодушие. Трудно се постига такова единодушие, но то се получава лесно, заради безспорните качества на отличените филми. Когато филмът защитава сам себе си, не е необходимо да протичат тежки дискусии.“

След закриването на фестивала беше прожектиран още веднъж спечелилият филм „Връзки“.

zlatnata lipa nagradi 05

zlatnata lipa nagradi 06

zlatnata lipa nagradi 07

zlatnata lipa nagradi 08

www.infoz.bg  www.infoz.bg