Кои са най-добрите идейни проекти в конкурса за Многофункционална спортна зала в Стара Загора

Кои са най-добрите идейни проекти в конкурса за Многофункционална спортна зала в Стара Загора?

На официална церемония бяха връчени наградите на лауреатите в конкурса за идеен проект на Многофункционална спортна зала, която ще бъде изградена в старозагорския парк „Артилерийски“. Идейното предложение на „Атек – ВД“ ЕООД – фирма от София, събра най-висока оценка в обявения по реда на Закона за обществените поръчки открит конкурс за идеен проект за многофункционална спортна зала.

Конкурсът се проведе през миналата година. На второ място беше класирано проектното предложение на „Тилев архитекти“ ЕООД, гр. София, а трето място е присъдено на АТМ ЕООД, гр. София.

IMG 8108

„Конкурсът за идеен проект за Многофункционалната зала се проведе при засилен интерес и много участници, сериозно подходили към задачата. Радостното за нас беше, че имахме интерес от водещи проектантски бюра в България“, разказа в началото на церемонията главният архитект на Община Стара Загора Виктория Грозева. Тя обясни още, че предстои да се пристъпи към изработване на работен проект, избор на екип и изпълнение.

Наградите бяха връчени от част от журито, оценило проектите – зам.-кметът Красимира Чахова , началникът на началник отдел „Обществени поръчки“ в местната администрация Мария Боянова и гл. арх. Виктория Грозева.

IMG 8054

След връчване на официалната грамота авторският колектив в състав – проф. Валери Иванов, арх.Калоян Колев, доц. д-р инж. Цветан Георгиев, гл. ас. д-р. инж. Николай Милев и ландшафтен архитект Мария Грозева, представи пред присъстващите своето предложение. „Ние заложихме на няколко основни принципа, които са новаторски в българската проектантска практика. Съобразихме се с амбицията на общината да изгради уникален, многофункционален обслужващ комплекс, съчетаващ в себе си условия за спорт, за рекрeация, хранене, обслужване и търговия. Нашата работа беше предшествана от анализ на социокултурния и урбанистичен контекст на територията“, обясни проф. Валери Иванов.

В края на официалната церемония беше открита изложба с конкурсните проекти. Тя ще може да бъде видяна в Културен център „Стара Загора“ – фоайе етаж 2 до края на юни.

IMG 8068

Припомняме, че проектните решения трябваше да предложат създаване на устойчива, функционално пригодна и модерна архитектурна среда с пластично фасадно решение, уникален архитектурен образ и интериор, както и задължително интегриране на спортната зала с парка и с околното застрояване – като обем, градоустройствено решение и вписване на сградата в денивелацията на терена. Сградата ще има функции на спортно съоръжение с капацитет 5200 седящи места, конферентна зала и бизнес зона с конферентен блок, места за хранене и за развлечения. Общата стойност на инвестицията в проектирането и изграждането на сградата е 25 милиона лева с включен ДДС, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. На днешното заседание стана ясно и кои са участниците в него, оценките, които са получили, както и класирането им, съгласно изискванията на Закона за обществените поръчки.

На събитието присъстваха още зам.-кметът Янчо Калоянов на Община Стара Загора, проектантските колективи, архитекти, медии и граждани.

IMG 8077

IMG 8057

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:
24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24