Български боен самолет МиГ-29

Български боен самолет МиГ-29 падна в Черно море

Самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е паднал в Черно море. Инцидентът е станал сутринта на 9 юни 2021 г., при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на Република България. С машината е била изгубена радиовръзка и самолетът е изчезнал от радарите в 00:45 часа. Провежда се операция по търсене и спасяване на пилота.

Bulgarian mig 29

В нея участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили. Премиерът Стефан Янев посети района на инцидента с МиГ-29, съобщиха от правителствената пресслужба. Министърът на отбраната Георги Панайотов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов също бяха в района край Шабла.

Дълбочината до морското дъно в района е около 70 метра. В района на инцидента има се намират две фрегати и хеликоптери. Няма яснота дали пилотът е жив, но шансовете за това са много малки, стана ясно в следобедните часове в деня на катастрофата. Той не е катапултирал при инцидента. Беше съобщено и името на пилота, който е бил достатъчно опитен с голям опит от над 700 летателни часа – това е майор Валентин Терзиев. Намерени са останки от самолета, а също и част от екипировката на пилота.

Изтребителят е от последните машини, които са въведени на въоръжение в българските Военновъздушни сили, доставена е през периода 1988 – 1989 г. и базисният ѝ експлоатационен период не е изтекъл. Бойната машина МиГ-29 е морално и технически остаряла. Към момента армията на България има 7 самолета МиГ-29, които са в състояние да летят.

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби „Шабла 21“ е прекратено.

www.infoz.bg  www.infoz.bg