Бизнесът организира национален протест, иска старата цена на тока

Работодателските организации настояха за реформи в енергетиката, законодателни промени, връщане на цените на тока на нивата преди 1 август 2015 г. и предприемане на международен одит на енергетиката. Това обявиха ръководителите на национално представителните работодателски организации.

Българска търговско-промишлена палата (БТПП) бе представена от председателя на палатата Цветан Симеонов.

Той обърна внимание, че при определянето на цените в енергетиката не само, че не беше направена оценка на въздействието, но и не беше дадено никакво обяснение защо част от мерките, договорени между социалните партньори, в т.ч. държавните институции с участието на премиера, бяха отминати, все едно никой не ги е предложил.

Цветан СимеоновЦветан Симеонов посочи като начин за решаване на проблемите предложението за включване в работата на КЕВР на представители на работодателските и синдикални организации.

Години наред нашите организации правят всякакви опити да излъчат представители, които да участват в работата на държавните комисии и инситуции със свои предложения, но са пренебрегвани. И е крайно време това да се промени, подчерта той.

Цветан Симеонов изтъкна, че малките и средните ползватели в енергоинтензивни производства продължават да се третират различно. Като пример той посочи размерите на плащаната сума, като добавка за „задължения към обществото“, която е част от цената на тока. „Това е нашата основна причина да нямаме доверие на този състав на КЕВР“, добави председателят на БТПП.

На 30 септември 2015 г. работодателските организации организират от 11:00 часа национален протест. Протестни действия се очакват и в Стара Загора, където през това лято работодатели и работници вече протестираха два пъти срещу несправедливия и непазарен начин за определяне на цената на електроенергията.

infoz autor www.infoz.bg (по информация на БТПП)

„Джаз форум“  Стара Загора
 
24 май Стара Загора

Светът

60% от хората в Япония смятат, че Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през лятото на 2021 г. трябва да бъдат отменени. Към 25% от запитаните в анкета са на мнение, че игрите трябва да се състоят, но без зрители, а 12,6% се обявяват за провеждане на игрите при ограничен брой публика

* * *
Най-малко 26 човека са загинали и 50 са били ранени вследствие на израелските въздушни удари по град Газа на 16 май. Това е най-кръвопролитната единична атака от започналите преди седмица ожесточени боеве между Израел и ислямисткото движение „Хамас“

* * *
Израелски въздушен удар разруши 11-етажна сграда в град Газа, в която се помещаваха офиси на „Асошиейтед прес“ и други медии. Всички служители и сътрудници на „Асошиейтед прес“ бяха евакуирани безопасно. „Ние сме шокирани и ужасени, че израелската армия атакува и унищожи сградата, в която се помещаваха бюрото на “Асошиейтед прес„ и други новинарски организации в Газа. На косъм избегнахме ужасна загуба на човешки живот“ – заяви президентът и главен изпълнителен директор на „Асошиейтед прес“ Гари Пруит. По данни на здравното министерство в Газа новата конфронтация е взела от понеделник насам 119 жертви от палестинска страна, в това число 31 деца. Ранените в ивицата Газа са 830

* * *
Иран обеща на палестинското движение „Хамас“ подкрепа в борбата срещу Израел. Командирът на бригадите „Кудс“ на иранския гвардейски корпус Есмаил Каани е уверил лидера на „Хамас“ Исмаил Хания в пълната си подкрепа

* * *
Безпилотен китайски космически апарат се приземи успешно на повърхността на Марс заедно с намиращия се на борда му марсоход „Чжужун“. „Тянвън“ излетя от Земята на 23 юли 2020 г. с помощта на ракетата носител „Чанчжън-5“ и достигна орбитата на Марс през февруари тази година. Китай става втората космическа страна след САЩ, кацала на Червената планета.

* * *
САЩ извадиха компания „Сяоми“ от черния списък

На подобна тема

Най-четеното от последните дни