Тежка техника от „Мини Марица-изток“ ЕАД помогна за потушаване на пожара в Сакар планина

„Мини Марица-изток“ ЕАД предостави тежка минна техника за подпомагане на дейностите по овладяване на горския пожар, възникнал в пресечена местност в района на село Планиново, община Тополовград, област Хасково. Благодарение на направените около 7 км просеки в смесената дъбова и борова гора, пожарът е потушен, съобщи  директорът на Регионалната дирекция на „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Хасково, комисар Николай Вълчев.

mmi pozhar

Напълно изгоряла е около 1420 декара борова гора, но спасената чрез направените просеки смесена гора е около 9000 декара. Все още припламват отделни огнища, затова на място остават екипи на пожарната, уточни комисар Николов.

На мястото на бедствието от Рудник „Трояново-север“ на мините изпратиха булдозер над 200 конски сили, който беше транспортиран дотам със специален влекач с платформа. Освен булдозеристите Диан Тасев и Ставри Ставрев, дейностите са подпомогнати от водача на трактор 200 к.с. Тихомир Минков. Представената помощ от въгледобивното дружество е по искане на областния управител на Хасково.

По традиция дружеството предоставя булдозери и друга тежка минна техника, която се транспортира със специализирани влекачи до съответното място. Миналото лято изпълнителният директор Андон Андонов награди с парични суми седем души, участвали в потушаването на пожара, обхванал 24 000 декара в землищата на селата Полски градец и Мъдрец през септември.

Както тогава, така и сега, кадрите на дружеството получават отлична оценка за работата си по време на подобни критични ситуации, заради добрата си подготовка и професионализъм.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg