След успешни трансплантации 5-има души получиха шанс за живот

Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия в София. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Екип на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Александровска“ е извършил две успешни бъбречни трансплантации, като реципиенти са двама мъже – на 46 и на 56 години. Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, релизирана на 27 юли от екипа на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив.

Донор е 15-годишно момче, изпаднало в мозъчна смърт.

Белият дроб и сърцето на донора са предоставени по линия на Евротрансплант. Експлантацията на органите е извършена в Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ от немски екипи от лекари от Мюнхен и Берлин.

Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказват към близките на починалото момче своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация хора.

transplantatsiya

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: