Българската армия има готовност да изпрати войници на границата с Турция

Решихме да изчакаме с разполагане на армията по българо-турската границата, уточни министър-председателят Бойко Борисов. Към момента тази мярка не е наложителна, но при ескалиране на ситуацията с бежанците армията е в пълна готовност да реагират веднага с изпращане на войници до границата.

boyko borissovСпоред Бойко Борисов проблемът с нелегалните емигранти се дължи най-вече на факта, че повечето от тях нямат избор. „Отзад е ятаган – отпред е оградата“ - коментира той. Премиерът очаква в сряда на извънредната среща на лидерите на Европейския съюз да се вземе окончателно и приемливо решение за справяне с бежанската криза. Премиерът изказа благодарност на турските власти и на валията на Одрин, които правят всичко възможно да удържат бежанците, намиращи се около Одрин, по пътя им към България. Борисов изрази учудване от солидарността на турските власти в това отношение и допълни, че тази нощ са заловени 50 бежанци на българската граница, заедно с двама трафиканти.

На границата задачата на българската армия ще бъде да подпомага действията на служителите от гранична полиция.

На Срещата на върха на министрите по пътна инфраструктура, която се проведе във Варна, премиерът посочи, че страните от Балканския полуостров трябва да си поставят за цел да бъде изградена транспортна инфраструктура като в Западна Европа. „Ние работим в тази насока и само след 20 дни ще пуснем автомагистрала „Марица” и частта на автомагистрала „Струма” до Благоевград” - каза още Бойко Борисов. Приоритет на правителството е и изграждането на автомагистрала „Хемус”, с която Северна България ще изглежда по различен начин. Други важни проекти са магистралата между Велико Търново и Русе, която в момента се проектира и догодина ще започне да се строи; тунелът под връх Шипка и двулентовият път София – Калотина.

infoz autor   www.infoz.bg