Регулираната цена на природния газ през ноември е 93,19 лева за мегаватчас

Регулираната цена на природния газ през ноември 2021 г. е 93,19 лева за мегаватчас

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за ноември в размер на 93,19 лева/МВтч. Това е намаление с 0,35 лева за мегаватчас спрямо действащата цена за октомври 2021 г., която е 94,54 лева/МВтч. Намалението до 93.19 лева/МВтч е възможно поради постигната договореност между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“.

Двете дружества са се договорили за предоставяне на допълнителни количества природен газ за ноември 2021 г. на значително по-ниска цена спрямо газовите борси в Европа. Новината съобщи пред журналисти в Министерския съвет изпълнителният директор на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов. Вицепремиерът Гълъб Донев, министърът на енергетиката Андрей Живков и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов също участваха в пресконференцията по темата.

„Булгаргаз“ разполага с 15% повече гориво в газохранилището в Чирен спрямо същия период на миналата година. Така доставките за българските потребители са гарантирани. В началото на октомври общественият доставчик „Булгаргаз“ ЕАД поиска поскъпване на синьото гориво до 124.76 лв/мвтч, а днес, взимайки предвид намалението на цената на горивото на европейските газови хъбове, актуализира предложението си с искане за цена от 119.87 лева/МВтч.

Така през ноември цената, по която общественият доставчик ще продава на своите клиенти, е около два пъти по-ниска от тази на европейските газови хъбове.

Поевтиняването на горивото е важно за топлофикационните дружества, за които природният газ е основна суровина. То ще се отрази и на крайните битови потребители – абонати на газоразпределителните дружества, съобщи Иванов. Той изтъкна, че с ценовата промяна българските потребители ще спестят общо 40 млн. долара.

Правителството, „Булгаргаз“ и Комисията за енергийно и водно регулиране правят всичко възможно да не допуснем през зимния сезон високи цени на отоплението и непосилни разходи за топлофикационните и газоразпределителните дружества. Полагаме усилия положителната тенденция за намаление на цените да продължи и през декември, както и цените на природния газ, топлоенергията и електроенергията за януари 2022 г. да не бъдат повишени или ако бъдат повишени да са с минимален процент, каза вицепремиерът Гълъб Донев.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg