Събират се средства за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“

Събират се средства за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“

Тържествена вечер, посветена на 40-годишнината от изстрелване на спътници „Интеркосмос България 1300“ ще се проведе на 11 ноември от 18:00 часа в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Ще бъде представен проект за изграждане на монумент с копието на спътника „Интеркосмос България – 1300“, като символ на космическата слава на Стара Загора.

Проект е иницииран от членовете на Граждански клуб ЛИПА. Разработен е от екип, ръководен от архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. Митко Гогошев – ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за реализирането на програмата „Интеркосмос България – 1300“.

Ще бъде обявена дарителска сметка за набиране на средства за изграждане на Монумента, като се разчита на подкрепата на българи от страната и чужбина, които да станат съпричастни към увековечаването на най-значимото българско научно постижение в областта на космическите изследвания. Изпращаме ви снимка на макета на Монумента, който ще бъде представен на форума.

Организатори на събитието са: Институт за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките, Астрономическа обсерватория „Юрий Гагарин“, Регионален академичен център Стара Загора и Граждански клуб ЛИПА и Търговско-промишлена палата – Стара Загора с подкрепата на Община Стара Загора. Форумът се провежда при спазване на всички противоепидемични изисквания и ще се предава онлайн през платформа ZOOM (линк за свързване).

На събитието ще бъдат обявени наградите от конкурса „Идеи за приложение на поликарбонатни и акрилни листове в изграждането на градската среда и интериор“, в който участва проектът Монумент „Интеркосмос България – 1300“. Фирми от Стара Загора вече заявиха участие с материали и труд за осъществяването на проекта.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24