Култовият спектакъл „Алея на космонавтите“ ще бъде изигран за първи път в България

Със спектакъла „Алея на космонавтите“ на немската компания „Саша Валц и гости“, една от най-ярките звезди на съвременната танцова сцена, ще отвори врати голямата сцена на „Топлоцентрала“ – новият регионален център за съвременни изкуства в Южен парк 2 (София). Танцовата компания „Саша Валц и гости“ пристига в България по покана на Гьоте институт – България и „Топлоцентрала“, като част от фестивала за свободен театър.

Спектакълът „Алея на космонавтите“, който е на световната сцена повече от 25 години, ще се играе за първи път в България на 24 и 25 ноември от 19:30 ч. на сцената на „Топлоцентрала“. На 25 ноември отново в там ще се проведе и уъркшоп на Орландо Родригез от трупата „Саша Валц и гости“.

Топлоцентрала“ е най-новият за България център за съвременни изкуства, чието откриване предстои в София през пролетта на 2022 г.

Алея на космонавтите“ е създаден от Саша Валц през 1996 г. и е едно от знаковите представения в съвременния танц. Играно в цял свят близо три десетилетия, то разказва за една ера на съвместния живот без възможност за бягство. В панелка в Източен Берлин чувства и движения на три поколения се натрупват опасно около дивана в техния хол. Неудобно комичното изследване на това тревожно пространство, претъпкано и сриващо се само в себе си, се разиграва на границите на танца.

За „Алея на космонавтите“ през 2000 г. хореографът, танцьор и режисьор Саша Валц е удостоена с наградата Grimme за забележителни индивидуални постижения в сферата на изкуството. Това е и най-престижната немска телевизионна награда.

Саша Валц е носител на още много награди и отличия, сред които френският културен орден Officier de l'Ordre des Arts et des Lettres и немският Федерален кръст за заслуги, заради огромния принос в изкуството. От 2013 г. насам тя е член на Академията за изкуства в Берлин.

Артистичната кариера на Саша Валц започва в началото на 1990-те години с импровизационния формат „Диалози“ в Берлин, където тя практикува и развива нови подходи в хореографски инфраструктури. От 2000 до 2004 г. Сава Валц е една от режисьорите на театъра „Шаубюне“. През тези първи години в Берлин тя създава хореографии с голямо международно влияние, като трилогиите Travelogue и Körper, както и имерсивната танцова инсталация Insideout. От 2019 г. Саша Валц е асоцииран артистичен директор на Държавния балет в Берлин.

11 Allee der Kosmonauten Agelina Gouvi Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola

Allee der Kosmonauten

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg