Извънредната епидемична обстановка в България се удължава до 31 март 2022 г.

Министерският съвет прие решение за удължаване на срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. Разпространението на ковид в страната бележи интензивното развитие на поредната пандемична вълна. Засегнати от новия коронавирус са всички области на страната, като в 93% от тях 14-дневната заболяемост е над 500 на 100 000 души (в 8 от които показателят надхвърля 1000 нови случая на 100 000 души).

 coronavirus bg maski

Случаи на ковид се диагностицират при лица от всички възрастови групи. Съществено нарастване на заболяемостта се наблюдава при децата и младите хора (20 - 29 години). Нараства и броят на хоспитализираните хора.

Ваксинационният обхват в страната е 25,5% и е далеч от поставените от Европейския съюз цели от 70% сред възрастни хора и населението като цяло. Това допринася за регистрираните високи нива на заболяемост сред неваксинираните хора, които представят над 85% от всички заразени със SARS-CoV-2.

Удължаването на извънредната епидемична обстановка цели ограничаване на разпространението на ковид.

Следва да продължи прилагането на здравни изисквания при влизане на територията на страната от органите на граничния здравен контрол, както и въвеждането на ограничения за достъп до страната, които ще спомогнат за намаляване на вероятността за внос и последващо разпространение на нови варианти в България.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема