НАП предупреждава фирми с големи материални запаси

НАП предупреждава фирми с големи материални запаси

11 600 фирми в страната са получили предупредителни писма от Националната агенция за приходите заради техни нелогично високи материални запаси на обща стойност над 9 млрд. лева. Материалните запаси са счетоводна категория, която най-общо означава съхранявани на склад стоки, материали или продукция.

Всички дружества в извадката поддържат материални запаси на значителна стойност в продължение на години, което противоречи на икономическата логика, поясняват от НАП. Според приходната агенция е възможно част от тези стоки да са отдавна продадени без документи или да липсват по други причини. Получателите на писмото имат възможност да направят съответните счетоводни операции до края на годината, като начислят дължимия данък върху добавената стойност за липсващата стока и отразят това в годишните си декларации за облагане с корпоративни данъци за 2021 г.

Сред наличните стоки има голямо разнообразие от облекла и обувки, битова техника, промишлени стоки, резервни части за автомобили и много други.

С определена категория от фирмите ще бъдат проведени и телефонни разговори в следващите месеци, а на най-рисковите дружества ще бъдат възложени инвентаризации – проверка от Националната агенция за приходите, при която се описва цялото налично количество на стоките. При установени несъответствия ще започнат проверки и ревизии.

„Икономическата логика изключва трупането на материални запаси в продължение на години. Имаме основание да мислим, че в част от случаите тези активи не съществуват, но без да са платени дължимите данъци. Преди да започнем с контролните мерки обаче, провеждаме тази информационна кампания, като даваме възможност за доброволна корекция. Този подход е много по-ефективен и справедлив спрямо бизнеса“, каза заместник-изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Георги Димов.

workshop 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber