Замразяват се цените на тока, парното и водата в България!? Следва прегласуване на решението утре

Народното събрание гласува спорен мораториум (замразяване) върху цените на електроенергията, топлинната енергия и ВиК услугите за битовите потребители на ценовите нива от 1 януари 2021 г. Сензационното решение беше остро коментирано и часове след това се оказа, че на 16 декември народните представители ще прегласуват решението, като инициативата за това е на правителството.

Целта на прегласуването е да се смени датата, от която мораториумът би влязъл в сила (вероятно от 16 декември 2021 г.), уточни вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Тя е категорична, че коригиран мораториум ще има и цените на услугите за бита няма да се променят в следващите три месеца.

Гласуваното днес предложение за мораториум върху цените на тока и услугите, свързани с доставките на парно и вода, беше направено от ГЕРБ – СДС и беше подкрепено с голямо мнозинство от 189 депутати, двама бяха против и двама се въздържаха.

„Приетият мораториум върху цената на тока, водата и парното по предложение на политическа партия ГЕРБ, бе плод на смислово противоречие“, заяви Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя. Според нея се налага преразглеждане на решението на парламента като мораториумът да действа за не повече от 3 месеца, тъй като в противен случай се налагат мерки, които водят до още по-голям хаос в обществото.

По-добър контрол и прозрачност в интерес на обществото върху ценовата криза и в политиката на държавата в енергийната сфера, запазвайки независимостта на контролния орган – Комисията за енергийно и водно регулиране, бяха обсъдени в рамките на срещата при министър-председателя Кирил Петков и коалиционните партньори. Лена Бориславова поясни, че формираната специална комисия в Народното събрание за енергийната криза ще обследва какви са възможните варианти да се противодейства на ново покачване на цените за крайните битови и търговски потребители. Възможните действия в тази посока са временно ограничаване на правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране да актуализира цените от 1 януари 2022 г., така че да се избегне ново покачване, или предприемане на законодателни изменения в Закона за енергетиката за овладяване на ценовата криза.

От ДПС предупредиха, че решението на Народното събрание от 15 декември ще доведе до фалити на електропреносните дружества. Рамадан Аталай го квалифицира като „динена кора“ за новото управление и уточни, че не е в интерес на хората. На днешното заседание беше гласувано и създаването на временна комисия, която да анализира енергийната криза в страната. Председател ще бъде Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“.

high voltage

По-късно днес (15 декември 2022) Комисията за енергийно и водно регулиране трябваше да разгледа на открито заседание исканията на дружествата за промяна в цената на електроенергията. Това обсъждане беше отложено след решението на Народното събрание. Работна група на регулатора изчисли, че токът трябва да поскъпне средно с 11,5% от 1 януари 2022 г.

В комисията бяха изслушани и представителите на топлофикационните дружества. За тях поскъпването на услугата е в рамките на средно 13%, но за София ръстът е 30%. Исканията на представителите на сектора е комисията да преразгледа начина за изготвяне на прогнозата за цената на квотите въглеродни емисии. През последните седмици цената им се повиши до рекордните почти 90 евро за тон. След това пазарът се нормализира, но цената се движи около 80 евро за тон.

Преди ден председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни, че са взети предвид всички възможности и резерви вместо ръст от 64% на цената на електроенергията е направена прогноза и предложение за повишение на цената на тока от 11,5% средно за страната.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема