Фонд Обединени срещу COVID-19 е Проект на годината на Американска търговска камара в България

Фонд „Обединени срещу ковид” е Проект на годината на Американска търговска камара в България

Фонд „Обединени срещу ковид” беше отличен за Проект на годината от Борда на директорите на Американската търговска камара в България. Това се случи вчера по време на Годишната среща на членовете на Камарата с посланика на Съединените американски щати у нас Нейно превъзходителство Херо Мустафа, съобщиха от Американската търговска камара.

На събитието присъстваха над 100 представители на компании членове на камарата, като се проведе в Балната зала на Гранд Хотел Милениум София.

В присъствието на посланик Мустафа и президентът на Американската камара Оливие Маркет отделни стилни статуетки бяха връчени на всеки от представителите на трите организации, които допринесоха най-много за успеха на общия дарителски фонд: Дора Стрезова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“ и Красимир Ненов, изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3“.

Проектът победител – „Обединени срещу ковид“

В периода между април и май 2020 г. Български дарителски форум, Фондация „Америка за България“, Посолство на САЩ у нас и Американската търговска камара в България осъществиха благотворителна кампания по събиране на средства за най-засегнатите групи от коронавируса у нас. Той бе наречен „Обединени срещу ковид“. Общият обем събрани средства бе за 1 006 475 лева, които бяха дарени от 40 дарители – компании, фондации и отделни личности. По време на кампанията бяха получени заявки за 693 проекта, като 112 бяха подкрепени. Помощта достигна до близо 700 000 души в цяла България.

С тази специална награда Бордът на директорите на Камарата изразява своята искрена признателност към тези компании и организации от членовете, които допринесоха в най-значима степен за финансирането на „Обединени срещу ковид“. По изчисления на Камарата близо 80% от общия обем от дарения във Фонда са направени от нейни членове или отделни личности.

Награди AmChampions

Американската търговска камара в България взе решение за учредяване на наградите AmChampion, за да може да отличи най-активните свои членове, чиято работа е допринесла за развитието на Камарата, за постигане на общи цели и да се подобрява бизнес климата у нас.

Сред целите на наградите включват признание и благодарност за активност на членовете през изминал период. Поради пандемията връчените вчера награди са за дейността на членовете и организацията през 2020 г.

Критериите на подбор включват количествени измерители с различна тежест, които оценяват дейността на членовете по отношение на няколко индикатора. За структуриране на критериите бе почерпен опит от други Американски камари в Европа, както се базира на собствен анализ. Сред индикаторите са: участие в разработване на позиции и становища, активни съпредседателите на комитети, финансов принос, публикуване на съдържание на комуникационната платформа и др.

Победителите по категории

Победител в категория „Малко и средна компания“ е „HR Consulting Partners“. Наградата бе връчена от Георги Александров, член на Борда на директорите и председател на комитет „Изследвания, иновации и стартъпи“ на Йоана Йорданова, управляващ партньор на компанията. Компанията е основана през 2017 г. и е фокусирана в наемане на персонал, управление на работодателска марка, уелнес програми и др. Член е на камарата от 2020 г., като другият управляващ партньор е Златина Кушкиева, която има дългогодишен опит като съпредседател на комитет „Човешки капитал и образование“ на камарата (като член на висшето ръководство на други членове на организацията).

Другите номинирани в категорията са Американски университет в България, който е бил активен на събития, комитети и публикации и Адвокатска кантора „Боянов и Ко“, които допринесоха за предложението на Камарата за Национална стратегия за изкуствен интелект през 2020 г.

Победител в категория „Корпоративни членове“ е адвокатско дружество „Пенков, Марков и партньори“. Наградата връчи Оливие Маркет, президент на Камарата на Николай Цветанов, управляващ партньор на дружеството. Още с основаването си през 1990 „Пенков, Марков и партньори“ е едно от водещите адвокатски кантори у нас. Членове са на LEX MUNDI – световната асоциация на независимите адвокатски кантори. Член е на Американската камара от 2007 г. и има значим принос за нейните позиции и становища. През 2020 г. те допринесоха с още позиции, работа в комитети и събития.

Другите номинирани в категорията са Colliers International Bulgaria и Хилтън София.

Победители в категорията „Големи корпорации“ е „AES България“. Наградата бе връчена от Тони МакМъри, член на Борда на Камарата на Иван Цанков, изпълнителен директор, „AES България“. AES е най-големият инвеститори в България за последните 20 години. Компанията допринася за стабилността на енергийната система на страна и за енергийната независимост чрез балансирано портфолио. С обща инвестиция за около 1,3 милиарда евро, 600-мегаватовата ТЕЦ „AES Гълъбово“ е най-модерната топлоелектрическа електроцентрала в Югоизточна Европа. Компанията е член от 2000 г. и допринася за развитието на темата „Енергетика“ в организацията. Тя е активна в събития, комитети и публикации. Нейн член на висшето ръководство е съпредседател на комитет „Енергетика и минерални ресурси“

Другите двама номинирани са IBM Bulgaria и Мерк, Шарп и Дом България.

Победител с най-голям принос

Ернс и Янг България“ (Ernst & Young Bulgaria) е победител в категория „Член с най-голям принос“ за 2020 г. Компанията е била най-активна според почти всички индикатори на критериите за оценка. Само през 2020 г. EY Bulgaria е помогнала за изграждането на позиции и становища на Камарата, участвала е в уебинари и срещи на комитети, както и е публикувала доклади, анализи и новини на комуникационната платформа на камарата. В допълнение, неин висш ръководител е председател на Комитет „Данъци и финанси“ на Американската камара. Наградата бе връчена от Оливие Маркет на Николай Гърнев, управляващ партньор на EY Bulgaria.

DSC 3472 scaled

DSC 3491 scaled

DSC 3515 scaled

DSC 3594 scaled

DSC 3111 scaled

DSC 3602 scaled

За Американска търговска камара в България

Американската търговска камара в България (AmCham Bulgaria) е гласът на Трансатлантическата икономика в България вече над 27 години. Тя обединява над 300 американски, мултинационални и български компании с доказана репутация. Камарата членува в обединението на Американските търговски камари в Европа (ACE, AmChams in Europe), партньор е на Търговската камара на САЩ (U.S. Chamber of Commerce) във Вашингтон, както и подкрепя Инициативата „Три морета“ от 2019 г.

Приоритети на Американската търговска камара за периода 2021 – 2022

През септември 2021 г., Бордът на директорите на Американската търговска камара в България препотвърди своите четири приоритетни области:

  • Застъпничество за регионални и трансатлантически отношения
  • Устойчив бизнес климат и инвестиции
  • Дигитална икономика и иновации
  • Развитие на човешкия капитал.

Като най-висши приоритети, Бордът определя „Върховенството на закона“ и продължаващата ангажираност на членовете на организацията. Бяха изнесени доклади на темите: „Здравеопазването като инвестиция“ – юни, 2021 г.; „Декарбонизация на българската електроенергетика“ – януари 2022 г. и Американските инвестиции в България (1990 – 2016).

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24

На подобна тема