България гласува за думи на годината

В кампанията „Думи на годината с Как се пише?“ за първи път в открито и широкомащабно допитване може да гласуваме за доминиращите и знакови за България думи и изрази на 2021 г. Много бяха темите, които ни вълнуваха. Преживяваме интензивен период като общество и е трудно да се спрем само на една дума, затова ще обявим първите три, за които гласуват хората.

Това казва д-р Павлина Върбанова, създател на платформата за грамотност „Как се пише?“.

Актуалните езикови употреби показват тенденциите в обществения разговор, убедени са организаторите на инициативата. Думите на годината ще ни помогнат да изчистим фоновия шум и да се замислим значими ли са били темите, които са ни занимавали, качествен ли е бил диалогът.

dumi 2021

„А когато се вгледаме в това, можем да потърсим повече допирни точки между нас в момент, в който социалната дистанция започва да дава своето негативно отражение в много сфери“, смята Доротея Николова, учител по български език и литература и журналист. Така ще можем да водим по-смислени, целенасочени и аргументирани дискусии, надяват се още организаторите на инициативата.

Проучването се провежда от платформата за грамотност „Как се пише?“ чрез профила на сайта във Facebook. То преминава през три етапа. В първия – от 5 до 12 януари – всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината по някой от двата начина.

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Кои 3 от тях са най-важните за нас като общество, ще изберем в анкета в сайта „Как се пише?“ от 17 до 19 януари 2022 г. в третия, последен етап.

Журито е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова – доктор по български език, доц. Георги Лозанов – философ и медиен експерт, Веселина Седларска – журналист и писател, Константин Вълков – програмен директор на „Дарик радио“, и Доротея Николова – учител по български език и литература и журналист.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

24 mai
Нека носим с гордост в сърцата си великото дело на първоучителите, да съхраним за поколенията традициите и любовта към знанието и с оптимизъм да погледнем към бъдещето!
Да ни е честит най-светлият празник 24 май, да ни е честита писмеността!

Живко Тодоров
Кмет на община Стара Загора

jazz stara zagora 24