Какво трябва да знаем при избора на бинокъл за лов?

Успешният лов е съвкупност от редица фактори. Наличието на качествено оръжие с подходящите боеприпаси е от първостепенно значение, а екипирането съобразно сезона и специфичните условия също играе съществена роля. Към тези фактори добавяме и използването на адекватни оптични приспособления, които могат да увеличат осезаемо преценката и точността при отстрел.

В този ред на мисли – какво трябва да знаем при избора на бинокъл за лов? Този уред за наблюдение и премерване носи значителна полза, дори и пушката да е оборудвана с подходящата оптика. Стерео визията помага за правилно позициониране и преценка на разстоянията, преди да бъде натиснат спусъкът.

bushnell porroprism wpfp

Какви видове бинокли се използват при преследване на дивеч?

Основен показател за класифициране на уредите за наблюдение се отнася до типа призма, който използват. Има два основни вида бинокли, които влизат в употреба не само в лова, но и при наблюдение на птици и животни, например:

  • Поро-призма (Porro-Prism)
  • Права (покривна) призма.

При първия тип има четири успоредни лещи, които са настроени по определен начин, за да се получим увеличение на обектите чрез вътрешно отразяване. При правите бинокли лещите са по 2 за всеки цилиндър. Тази технология е по-модерна, а уредите за наблюдение с покривна призма съответно са и по-скъпите предложения на пазара. Стандартно такъв бинокъл за лов може да се намери в средния или високия ценови клас, докато по-бюджетните решения са при поро-призмите. Това не означава, че те не могат да бъдат от полза – напротив, но обикновено са по-обемни и тежки, което ги прави и в известна степен по-неудобни при продължителни излети сред природата.

В това отношение трябва да се прецени дали бинокълът за лов ще се носи през цялото време, ще се използва интензивно, или ще влиза в употреба от време на време. Естествено, себестойността е неизбежна отправна точка, но и удобството от по-компактните и комфортни модели с покривна призма не може да се подмине с лека ръка.

Какво увеличение е необходимо при бинокъл за лов?

Първосигнално бихме казали – колкото повече, толкова по-добре. Но всъщност не е точно така. Прекаленото увеличение на образа може да се окаже контрапродуктивно. При него наблюдаваният обект може да се замъгли, а всяко леко трепване на ръката да доведе до значително отместване.

Така че при преследване на дивеч търсим бинокли с умерено увеличение. Стандартно, то варира между 8 и 10 пъти, като този показател се отбелязва в характеристиките на уреда (8x, 10x). Естествено, с колко да бъде увеличен обектът на наблюдение може да се регулира според разстоянието и до постигане на оптималното изображение.

Как да разчитаме спецификациите? Ако за конкретен бинокъл са дадени числа 8x42, това означава, че увеличението е 8 пъти, а диаметърът е 42 мм. Този тип, както и 10x50, се смятат за оптимални в сферата на ловуването.

Трябва ли да имаме предвид атмосферните условия?

hunting binoculars Winchester

Въпросът може би е излишен – ясно е, че отговорът е „да“. Идеята е как да съобразим избора на бинокъл според външната среда. Още веднъж може да се отдаде предпочитание на уредите с покривни призми, тъй като те се смятат за по-издръжливи при тежки атмосферни условия. Трябва обезателно да се вземе под внимание доколко е добра влагоустойчивостта на приспособлението. Без съмнение допускането на влага във вътрешната част на бинокъла може да има пагубни последствия. Силно препоръчително е да се използва уред със запечатан корпус и запълнен с азот.

А колкото и да е качествен бинокълът за лов, каквато и да е цената му, то също толкова важно е и как се съхранява и пренася. Не само тези увеличителни приспособления, но всякакви мерни прибори трябва да се държат в подходящ калъф по време на излет. Когато пък не се използват, да се оставят на съхранение на сухо място с умерена температура. Прекалено студени или прекалено топли условия могат да допринесат за по-ранна амортизация.

Кои са най-популярните марки?

На пазара откриваме голямо разнообразие, що се отнася до различните видове оптика, която може да бъде пригодена за преследване на дивеч. При биноклите да се търсят по-универсални модели, които могат да бъдат от полза и извън ловните занимания, има своята логика. И все пак да се насочим към по-специфични мерни прибори за наблюдение при излет в гората е по-удачното решение, ако наистина държим на лова и прекарваме немалко време в преследване на дивеч.

Сред най-популярните марки можем да споменем:

hunting binoculars

  • Zeiss
  • Winchester
  • Kahles
  • Bushnell
  • Steiner
  • Meostar
  • SIG.

Някои от посочените брандове, като Bushnell например, предлагат варианти във всички ценови категории. Други са насочени по-скоро към високия клас и са предназначени за ценители и професионалисти. Цената варира в голям диапазон, като може да започне от под 100 лева и да достигне до няколко хиляди. Вариантите са много, а стойността е само един от параметрите, които трябва да ни водят в избор на бинокъл за лов, макар че този фактор неизбежно е водещ. Трябва да сме наясно за каква точно цел ни е необходим този уред, ако искаме да направим оптималната покупка.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg