Какви са сроковете на „зелените сертификати“ в България?

Няма да има промяна на сроковете на валидност на „зелените сертификати“, които хората ползват на територията на страната – съобщи на брифинг главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Изискването, което влиза в сила от 1 февруари 2022 г. и е записано в европейския регламент, касае пътуването в държави от Европейския съюз и въвежда промени при срока на цифровия ковид сертификат за ваксинация.

demo cert

От 1 февруари сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни, а тези с поставена бустерна доза са безсрочни. Тази мярка не се отнася за използването на сертификата на територията на България. У нас правилата няма да бъдат променяни, посочи доц. Кунчев.

Министерството на здравеопазването припомня:

Има три вида Европейски цифров ковид сертификат, които можете да ползвате при пътуване в Европейския съюз (издават се на основание европейски регламенти):

  • за ваксинация срещу ковид;
  • за преболедуване на ковид, доказано с писиар тест;
  • за отрицателен резултат от проведено изследване с писиар тест или с антигенен тест.

Европейски цифров ковид сертификат за ваксинация: При завършен ваксинационен курс този документ е със срок на валидност за пътуване в Европейския съюз 270 дни. При завършен ваксинационен курс и поставена бустерна доза документът не е ограничен със срок на валидност в Европейския съюз.

На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Европейски цифров ковид сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало ковид, потвърдено с писиар тест. Този документ е с давност 6 месеца и може да се ползва в Европейския съюз.

В България като „зелен сертификат“ същият документ можете да ползвате в продължение на една година. Само на територията на България за „зелен сертификат“ със срок на валидност една година се признава и удостоверението за преболедуване, доказано с бърз антигенен тест.

Европейски цифров ковид сертификат за отрицателен резултат след проведено изследване: Изследването може да бъде както с писиар, така и с антигенен тест. Валидността на сертификатите за изследване е 48 часа за бърз антигенен тест и 72 часа за писиар тест.

Този документ може да се използва и на територията на България като „зелен сертификат“ при същите срокове на валидност.

За „зелен сертификат“ у нас се признават и резултатите от лабораторни изследвания за антитела. За да получите удостоверението за наличие на антитела, стойностите на антителата срещу SARS-CoV-2 трябва да са доказани чрез количествено изследване на Anti-SARS-CoV2 IgG и да надхвърлят 150 BAU/ml. Документът е със срок на валидност 90 дни и важи само на територията на България.

Всички варианти на Европейски цифров ковид сертификат („зелен сертификат“) могат да бъдат изтеглени от Националната здравно-информационна система (www.his.bg).

Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG.

Издаването и валидирането на цифровия сертификат на Европейския съюз може да се направи и през чатбота канала във Вайбър на Единния информационен портал за ковид.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема