Мораториумът върху цените на тока, парното и водата няма да бъде удължаван след 31 март 2022 г.

„Комисията за енергийно и водно регулиране подготвя ценово решение, което да влезе в сила, след изтичането на мораториума на 31 март. Това ценово решение, по предварителна информация, няма да доведе до повишаване на цените на електроенергетиката за бита“, каза след края на заседанието на Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

high voltage

Асен Василев не очаква драстично поскъпване на парното заради повишението в цената на природния газ. Проблем е обаче, че „Топлофикация София“ не си плаща дълговете и доставките към „Булгаргаз“, коментира министърът на финансите.

Асен Василев заяви, че към момента няма никакви индикации за намалено налягане при подаването на природен газ към България. Той припомни какви са мерките на властите в случай на намаляване на газоподаването, по което и да е трасе: удължен с един месец е периодът, в който може да има подаване от газохранилището в Чирен, до 30 април.

„И в момента „Лукоил“ работи с 40% петрол, който не идва от Русия и може да се намери алтернатива и на всички количества руски петрол. За момента там не очакваме проблем, освен ако Босфорът не затвори за търговски кораби. Но дори и тогава имаме за 90 до 120 дни количества, без ограничаване на потреблението“, каза още министърът.

Не се очаква прекъсване на доставките на природен газ. Но ако се стигне до там има възможност достатъчни количества газ да бъдат получени чрез терминалите за втечнен газ, но това ще стане при по-различна цена.

www.infoz.bg  www.infoz.bg