Ваксината на Moderna срещу ковид може да бъде прилагана и на деца от 6 до 11 г.

От 11 март 2022 г. в Националния имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система – може да бъде въведена ваксинация с ваксината Spikevax (на Moderna) при деца от 6 до 11 години, включително. Промяната в кратката характеристика на лекарствения продукт е от 4 март 2022 г. В тази възрастова група се прилага ½ доза от тази за възрастни.

vaccine 2021

Схемата на приложение е същата – 2 апликации с интервал между тях най-малко 28 дни.

От Министерството на здравеопазването припомнят, че във възрастовата група от 5 до 11 години досега у нас се прилагаше педиатричната ваксина Comirnaty (на Pfizer/BioNTech). При нея интервалът между двете дози е поне 21 дни.

Също от днес Националният имунизационен регистър позволява и въвеждането на приложена бустерна доза от ваксината Comirnaty при деца и младежи на и над 12 години. Бустерната доза в тази възрастова група се прилага не по-рано от 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина.

В кои имунизационни пунктове се прилагат ваксини на деца във възрастовата група от 5 до 11 години, включително, можете да видите тук.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема