„ИНСА ОЙЛ“: Правителството толирира една фирма на пазара на горива и манипулира цените

Пред очите на българското общество и бизнес се толерира една-единствена компания, която е почти монополист на пазара на горива, да продава на цени под пазарните. Още по-скандално е, че усвоения от това ресурс вероятно отива за финансиране на войната в Украйна тогава, когато Народното събрание на България ясно е изразило позиция в подкрепа на наложените международни икономически санкции и рестрикции.

insaoil

Това се казва в позиция, изпратена от ръководството на „ИНСА ОЙЛ“ до медиите.

„Във връзка с изказването на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в предаването на БиТВ: „Защо, господин министър?“, от „ИНСА ОЙЛ“ заявяваме, че още на 5 януари 2022 г. заедно с други български петролни компании сме предложили на правителството конкретни мерки, които да намалят цените за българските потребители. В отговор на това бяхме извикани на среща „на четири очи“ с неясен контекст, за която ще бъдат сигнализирани Прокуратурата на Република България и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.

Министърът на финансите Асен Василев публично призна за уговорка с фирмата с господстващо положение на пазара, в резултат на която е наложено манипулиране на ценовите нива на горивата. По този начин е реализирана намеса с непазарни механизми на конкурентен пазар. Това поставя в неравностойно положение българските вносители на горива и представителите на международните вериги.

В интервюто си пред БиТВ Министърът на финансите не представи никакви смислени и категорични аргументи за обвиненията си за всяване на паника на пазара на горива. Още повече той си спести факта, че по същото време цените на дизела и бензина в съседните на България държави – Румъния и Сърбия, бележат аналогичен скок.

В кризисната ситуация, за която говори и министър-председателят Кирил Петков, се очаква правителството и бизнеса да гледат в една посока и да работят за подкрепа на обществото и тези, които ще бъдат най-засегнати от последствията. Политизирането на икономически теми, не водят до трайно решаване на задаващата се криза в сферата на горивата, нито до цялостно стабилизиране на сектора“ – се казва в позицията на българската петролна компания „ИНСА ОЙЛ“.

www.infoz.bg  www.infoz.bg