ЦИЕС открива нова лаборатория за изпитване на лични предпазни средства

Център за изпитване и европейска сертификация (ЦИЕС) открива нова лаборатория за изпитване на лични предпазни средства на 25 март 2022 г. Лабораторията е първата по рода си в България. През тази година компанията ще празнува своята 20 годишнина и може да се похвали с четвърта собствена лаборатория.

В началото на 2021 г. в информационната система на Европейската комисия NANDO беше официално обявена нотификацията на ЦИЕС. Тя е по Регламент (ЕС) 2016/425 относно личните предпазни средства.

До този момент в България нямаше подобна лаборатория и необходимите изпитвания при сертификационния процес, компанията провеждаше в лаборатории – подизпълнители от Европейския съюз. Изграждането на собствена лаборатория е поставена цел пред ЦИЕС още преди година, която успя да реализира чрез значителна инвестиция и закупуването на апаратура от водещ производител на нестандартно оборудване.

Подготовката и обучението на висококвалифициран персонал и изграждането на базата започна през 2021 г. Лабораторията се намира в бизнес сграда, на адреса на дружеството в Стара Загора и се състои от основна изпитвателна зала и работни офиси заемащи площ от над 250 кв. метра, съобщиха от ръководството на Център за изпитване и европейска сертификация.

В новата лаборатория ще могат да се провеждат изпитвания на най-важните характеристики на трите основни вида маски: респираторни, медицински и текстилни и изпитване на защитно облекло за определяне пропускането на аерозоли. Предимствата пред останалите европейски лаборатории са, че българските производители на защитни маски ще получават услуги с лесна комуникация, в по-кратки срокове и на по-достъпни цени.

cies stara zagora blagovesta shineva
Ръководителят на Център за изпитване и европейска сертификация инж. Благовеста Шинева при откриването на новата лаборатория за изпитване на лични предпазни средства в Стара Загора

ctec izpitvane maski

cies stara zagora

www.infoz.bg  www.infoz.bg