Бустерна доза срещу ковид може да се приложи на младежи от 12 до 17 г.

От този месец на деца от 12 до 17 г. може да се приложи бустерна доза от ваксината Comirnaty (на производителя Pfizer/BioNTech) най-малко 6 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина. В тази възрастова група за първична имунизация одобрени в Европейския съюз са двете иРНК ваксини: Comirnaty и Spikevax (на Moderna).

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза помагат на имунната система при среща с вируса да реагира адекватно чрез създадените вследствие на ваксинацията антитела. Бустерната ваксина допринася за ефективно поддържане на ваксиналната защита независимо от възрастта, наличието или липсата на съпътстващи заболявания. Допълнителни дози ваксини (реимунизации) се прилагат от десетилетия и при ваксинопредотвратими заболявания като коклюш, полиомиелит, тетанус, дифтерия и т.н.

Завършеният ваксинационен курс и бустерната доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето (т.нар. пост-ковид състояния), информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

При децата и младежите реакциите след поставяне на бустерна ваксина не се различават от тези след първичната ваксинация срещу ковид и от тези след поставянето на други ваксини в тази възраст. Най-често срещаните очаквани нежелани реакции са болка или зачервяване на мястото на убождането; отпадналост; болки в ставите и мускулите; втрисане и повишена телесна температура (редки случаи).

Какви са възможните ваксинационни схеми в различните възрастови групи (кои ваксини могат да бъдат „комбинирани“, какъв е интервалът между дозите, каква бустерна ваксина да изберем) – тази и още полезна информация можете да намерите на сайта – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията срещу ковид.

shema 1

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber

 

На подобна тема