Дигитализация на винопроизводството в Черноморския басейн подобрява качеството и продажбите

Дигитализация на винопроизводството в Черноморския басейн подобрява качеството и продажбите

В ерата на информационните технологии, дигитализация в областта на винопроизводството в страни от Черноморския басейн предполага не само по-добра видимост и взаимодействие на различни марки на вина с партньори и потребители, но и продуктивен обмен на идеи, повдигане на нивото на стандартите за качество и подобряване на продажбите.

Такъв е изводът на участниците във форума WINET Trade Forum Bulgaria – с участие на 55 представители на лозарския и винарския сектор в България, производители на вино, дистрибутори, търговци на дребно, енолози, експерти по вина и представители на неправителствени организации от винарски и туристически сектор.

wn 2020 4

Събитието беше организирано в рамките на трансграничният проект „WINET – търговия и иновации във винарската промишленост“, финансиран от Европейския Съюз и обхващащ три страни от Черноморския басейн: Молдова, Румъния и България.

„Пандемията на ковид удари силно икономиката. И сред най-засегнати от епидемичните мерки областите са секторите на туризма и виното. Въпреки трудностите, ние продължаваме да работим и сме оптимистично настроени за бъдещето. Проектът WINET предоставя възможност за създаване на партньорства между компании и организации от представените страни, но също така е отворен за сътрудничество и с други държави. В момента изграждането на партньорски взаимоотношения и обмяна на опит е по-важно от всякога“, заяви Щефан Яманди, представителят на Инвестиционната Агенция на Република Молдова, водещ партньор на трансграничния проект Winet.

В продължение на два дни в рамките на събитието WINET Trade Forum Bulgaria са били засегнати такива теми, като ролята на сертификация за подобряване на качеството на услугите във виненият туризъм в страни от Черноморския басейн; опит на Министерството на земеделието, храните и горското стопанство с финансовата подкрепа на сектора на лозарство и винопроизводство. По време на мероприятието бе представен проектът WINET и платформата WINET.wine, с всички възможности и предимства, които включва присъединяването на агенти от винарският сектор към първата международна онлайн мрежа от производители и износители на вино от региона на басейна на Черно море.

Красимира Соколова, заместник-председател на търговско-промишлена палата – Стара Загора, българският партньор в проекта, обясни по-подробно какви са предимствата, които могат да ползват участниците на проекта и предприемачите:

„Проектът WINET се реализира в рамките на съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество и е част от Европейския инструмент за съседство Черноморски басейн 2014 – 2020. Целите на проекта имат три основни посоки: увеличаване на възможностите за трансгранична търговия чрез създаване на цифрова платформа за популяризиране (Winet.wine); подобряване на сътрудничеството във винарският сектор в района на басейна на Черно море и обмен на добрите практики. Проектът е насочен към преките производители и търговците на вино“

Проект WINET е разработен в контекста на охлаждането на търговски отношения в сектора на винопроизводството между страните-членки, намаляване на производството на вино поради климатичните условия и влошаване на качеството на виното, което се дължи на липсата на модерна техника. Този проект е насочен към решаване на проблеми, свързани със сътрудничеството, реализиране на програми за обмен на опит, сътрудничеството на властите, центровете за висше образование и бизнес, както и чрез развитието на онлайн търговията.

Изпълнителният директор на Организацията за управление на туристическия Тракийския регион, Гаврил Гаврилов подчерта пред участниците на форума предимствата и възможностите за използване на местни сортове грозде в производството на вино. Той се фокусира специално върху отглеждането на сорта Мавруд: „Този сорт създава естествена мрежа от партньори, които го произвеждат и използват в производството си. В същото време можем да стимулираме енотуризма и да предложим нещо уникално и типично само за нас. Това е много привлекателно за туристите, ако се случи да станат свидетели на гроздовата реколта, а нашите винарски изби могат да изложат интересни истории и легенди“, каза Гаврилов.

На вторият ден форумът продължи с изложба на винарски изби и компании от съответните сектори на Horeca. В него имаха възможност да вземат участие както професионалисти, така и любители на виното. В програмата бе проведен и майсторски клас, воден от експерт по вина Галина Нифороу – председател на Българската асоциация на износителите на вино и мениджър на винарската консултантска компания OINORAMA. Майсторският клас бе посветен на типичните вина в района на Черноморския басейн с технологиите, маркетинга и търговските практики на водещите винопроизводители.

Форумът бе високо оценен от участниците, които споделиха вижданията си за ползване на възможностите, предоставени от платформа WINET. Те изразиха мнение, че събитието ще им позволи да открият и ползват най-добрите практики в тази област, както и да получат задълбочено ръководство за ефективното прилагане на различни стратегии и практики по отношение на сравнителен анализ (модел за подобряване на качеството) на винарската промишленост.

На този етап на изпълнението на проекта WINET в България, Търговско-промишлена палата – Стара Загора, български партньор за развитие успя да привлече 24 производителя и търговеца на виното, три неправителствени организации, четирите регионални органи и два университета. През следващите месеци се предвижда удвояване на броя на членовете.

Събитието WINET Trade Forum Bulgaria бе проведено в периода на 24 – 25 септември 2020 г. в историческия район Тракия, където се намира град Стара Загора.

wn 2020 2

wn 2020 3

За проекта

Проект „WINET – търговия и иновации във винарската промишленост“ е реализиран от Инвестиционната агенция на Република Молдова в партньорство с Търговско-промишлена палата – Стара Загора (България) и Търговско-промишлена палата, Индустрия и Селското стопанство – Тулча (Румъния). Периодът на развитието му и внедряване е април 2019 – април 2021.

Основната цел на проекта WINET – разширяване на сътрудничеството и търговията на винарският сектор между Молдова, България и Румъния, чрез създаване на цифровата платформа, позволяваща осигуряване на директен контакт между производители, търговски агенти, местни/регионални/национални власти, неправителствени организации и други агенции за растежа на бизнеса. Членовете на WINET ще имат възможност да участват в съвместни дейности, разработени от платформата.

Проектът ще създаде платформи и инструменти, необходими за установяване на добрите отношения между членовете, за да станат една пълноценна общност, посветена на сътрудничеството, растежа на търговските отношения и непрекъснато усъвършенстване на винарската индустрия в региона.

wn

www.infoz.bg  www.infoz.bg