Природният газ поскъпна 25,3%. Цената е 142,59 лева за мегаватчас

Природният газ поскъпна с 25,3%. Цената е 142,59 лева за мегаватчас

Цената на природния газ от 1 април се повишава с 25,3% до 142,59 лева за мегаватчас, съобщават от Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината за този ръст е поскъпването на суровината на европейските газови пазари. При определяне на цената на газа е взето предвид случващото се на петролните пазари, което е част от методиката за ценообразуване на газа от Азербайджан, както и средномесечния курс на еврото спрямо долара.

В договора на България за доставка на газ от „Газпром“ предвидените плащания са в долари.

Волатилността на търговията с газ в последните седмици е голяма. На 30 март по време на откритото заседание на регулатора беше изчислено, че ако цената трябва да бъде определена в този ден, то повишението спрямо март би било в рамките на около 13%. Но само в рамките на този ден газът поскъпна с 15% на фона на споровете дали ЕС ще приеме искането на Русия да плаща за газа в рубли.

Именно заради пазарната нестабилност от регулатора ще предложат промени в наредбата за ценообразуването на газа, с която да бъде намалено времето между внасянето на първите прогнози (до 10-то число на предходния месец) и обявяването на цената (на 1-во число на месеца, за който се отнася цената). Пазарът е динамичен и се създават нереални очаквания сред бизнеса и бита, коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров.

В началото на март, когато беше внесена първата прогноза за цената през април, от „Булгаргаз“ изчислиха, че суровината ще трябва да поскъпне с почти 60% до 179,36 лева за мегаватчас.

От Комисията за енергийно и водно регулиране отбелязват, че поради края на отоплителния сезон този ръст на цената на природния газ няма да се отрази толкова сериозно върху битовите потребители.

www.infoz.bg  www.infoz.bg