Договорът за строителство на тунела под Шипка се очаква да бъде подписан до края на април 2022 г.

До края на април 2022 г. се очаква да бъде подписан договорът за строителството на тунела под връх Шипка. Това обяви в Габрово заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова, която беше на посещение в региона. Иванова отбеляза, че консорциумът, спечелил обществената поръчка за изграждане на съоръжението, е потвърдил ценовата си оферта.

Той е предоставил всички необходими документи, предшестващи строителството, които се проверяват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Зам.-министър Иванова напомни, че компанията ще има 9 месеца срок за проектиране на тунела, а реалното строителството ще започне през 2023 г. „Разбира се, ще се съобразим и с всички предписания за спазване на екологичното законодателство, които получим от Министерството на околната среда и водите. Важното е, че проектът е необратим и започваме реална реализация“, заяви зам.-министър Иванова.

subway

125 км републикански пътища ще бъдат ремонтирани по програмата за текущ ремонт и поддържане на Агенция „Пътна инфраструктура“ през тази година в област Габрово, информира още заместник-министърът. За други 154 км от пътната мрежа ще се изготвят технически проекти за основен ремонт през следващата година. Сред участъците, които ще се ремонтират основно, са пътят Дряново – Габрово, тунелът при Дряновския манастир, както и направлението Трявна – Царева ливада – Дряново.

По отношение на подобряването на водоснабдяването в област Габрово зам.-министър Иванова информира, че в момента се изготвя Регионално прединвестиционно проучване за всички общини. То ще даде оценка за състоянието на съоръженията и нуждите от инвестиции за подобряване на услугата. Зам.-министър Иванова обърна внимание, че приоритетно ще се работи за решаване на водния проблем на Севлиево. Ще се работи и за подобряване на водоснабдяването на община Трявна, като ще бъдат предприети краткосрочни мерки за частично решаване на проблема със замътването на водата, докато се намери финансиране за изграждане на пречиствателна станция за питейни води.

Зам.-министър Деляна Иванова информира още, че общините Габрово и Севлиево, като част от Северен централен район за планиране, ще имат достъп до бюджет от 510 млн. лева за финансиране на проекти по Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. Затова тя насърчи местните власти, неправителствения сектор и местните общности да изграждат партньорства и да започнат да идентифицират най-важните проекти за развитие на областта. В периода 2014 – 2020 г. по Оперативна програма „Региони в растеж“ в област Габрово са инвестирани около 110 млн. лева, като сега ресурсът е увеличен и населените места имат по-добра възможност за подобряване на стандарта.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg