Съдът спря вписването на смяната в ръководството на „Кинтекс“ ЕАД

Софийски градски съд разпореди спиране на вписването на новия Съвет на директорите на „Кинтекс“ ЕАД. Припомняме, че министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова разпореди еднолично смяната в стратегическото дружество, като се позова на одит на ръководеното от нея министерство и констатациите в него. Още в първия ден след публичното обявяване на това решение бе изразено съмнение, че одит на „Кинтекс“ ЕАД изобщо е извършван.

Никакви документи не са изисквани от предприятието, не са и идвали проверяващи на място. Още по-странното е, че одитът на министерството всъщност няма правомощия да проверява търговското дружество, а това би следвало да направи принципалът „Държавна консолидационна компания“, коментират от дружеството чрез позиция, изпратена до медии.

kintex 02

След публичните искания одитът да бъде публикуван, за да може всеки да се запознае с констатациите в него, министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова предложи нова гледна точка пред Българската национална телевизия и други медии – че освобождава изпълнителния директор Александър Михайлов, тъй като е работил едновременно и в частна оръжейна фирма, и в държавната „Кинтекс“. Последното категорично не отговаря на истината и може да бъде проверено във всеки момент в системата на Националната агенция за приходите и Агенция по вписванията. Публичният регистър ясно показва, че към датата на встъпването си в длъжност в „Кинтекс“ ЕАД – 27.10.2021 г. Александър Михайлов не участва под никаква форма в частни фирми, лицензирани и развиващи сходна дейност (оръжейна търговия).

Нещо повече, на 28.10.2022 г. Александър Михайлов е депозирал пред едноличния собственик на капитала – „Държавна консолидационна компания“ ЕАД, декларация за имущество и интереси съгласно изискванията на закона за Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, съобщиха от дружеството.

Поради създадената ситуацията, след едноличните решения на министър Корнелия Нинова постановяващи „незабавно освобождаване на изпълнителния директор“, в момента „Кинтекс“ ЕАД на практика няма легитимно ръководство и оправомощено лице, което може да подписва и представлява дружеството. Същевременно към момента предприятието е поканено да подпише договор за над 40 млн. евро – безпрецедентен приход за държавното дружество за последните години. Действията на ръководството на Министерството на икономиката и индустрията поставят на карта този контракт и заплашват държавния интерес.

„Отново заявявам, че във всеки момент съм бил в готовност да подам своята оставка. Тя само трябваше да бъде поискана. Продължавам да не разбирам защо министерството предприе тази атака за моето професионално дискредитиране, което аз не мога да приема и ще продължа да се боря срещу всички внушения и откровени неистини, които се изговарят в общественото пространство по мой адрес“, категоричен е досегашният изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов.

* * *

„Държавна консолидационна компания“ опроверга Корнелия Нинова – проверка в „Кинтекс“ не е извършвана. От фирмата подозират, че има извършена корупция за милиони левове

Одит на „Кинтекс“ ЕАД не е извършван. Това става ясно от официално писмо, получено от Държавна консолидационна компания ЕАД. Припомняме, че в понеделник (18 април) министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че уволнява ръководството на дружеството поради „заключения на Инспектората на министерството за редица нарушения и конфликт на интереси на изпълнителния директор“. Допълнително медиите бяха уведомени, че министърът ще сезира Прокуратурата. Това съобщение и към момента може да бъде открито на сайта на ведомството.

site mii

От получените официални документи в „Кинтекс“ обаче се оказва, че истината е съвсем друга. Проверка не е извършвана, защото Инспекторатът дори няма правомощия за такава по отношение на държавно дружество и това е отразено в неговото становище. Единствените документи, на база които е освободено ръководството, са получени анонимни твърдения тип донос по електронна поща. Самата министър Нинова писмено признава всичко това в свое писмо до Прокуратурата.

mii proc

Видно от писмото, всички твърдения за нарушения в „Кинтекс“ се основават на получени електронни писма от гражданин, представящ се като Иван Димитров и с единствени данни за връзка имейл Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Друга информация за подателя липсва, поради което сигналът може да бъде окачествен като анонимен – най-вероятно хиляди хора в България имат тези две имена.

Анонимността на сигналите не само не смущава министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, но и са повод тя да твърди пред медии, че е налице „явен конфликт на интереси“ в „Кинтекс“. От документите е видно, че не е направен никакъв опит жалбоподателят да бъде установен, в това число и чрез искане за проверка от ДАНС или друг специализиран орган с оглед обстоятелството, че информацията касае стратегическо предприятие като „Кинтекс“. Изложеното навежда на предположението, че „анонимният жалбоподател“ и министърът на икономиката и индустрията действат в синхрон, за да освободят ръководството на „Кинтекс“ и да назначат „правилни хора“, които ще взимат „правилни решения“, коментират хора от дружеството.

Водена от желанието си да отстрани и дискредитира директора на „Кинтекс“, министър Нинова грубо манипулира информацията. В публичната си позиция тя фактически приравнява непроверени анонимни твърдения до „заключения на Инспектората на министерството“. Фактически такива обаче липсват. В своето становище (което е предоставено на „Кинтекс“) Инспекторатът писмено заявява, че не е в компетенциите му да извърши проверка и че такава не е правена. Припомняме, че министър Нинова има юридическо образование и богат административен опит и в този смисъл не може да е била заблудена за изложените факти и обстоятелства в писмената кореспонденция.

„Преди 50 – 60 години по подобни анонимни доноси интелигентни хора са били пращани в трудови лагери в Белене. Добре, че все пак България е еволюирала за половин век и днес само ме уволняват“, коментира иронично освободеният директор Александър Михайлов.

Бившият ръководител на дружеството подчертава, че съдържащите се в доноса твърдения по негов адрес вече са били публикувани в медии със спорна репутация. Именно, за да разсее всички съмнения в свой доклад до министъра още на 28.01.2022 г. той дава обективна информация по всяко от тях с позоваване на документи и свидетелства. Този доклад обаче не е предоставен на Прокуратурата – липсва в описа на изпратените документи; най-вероятно случайно е забравен.

„След като г-жа Нинова сама опроверга своята теза за „заключения на Инспектората за нарушения и конфликт на интереси“, то все по-голяма достоверност придобива предположението на бившия изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, че уволнението му е свързано с прекратеното от него източване на милиони от „Кинтекс“ ЕАД и/или предстоящи съмнителни сделки на фона на войната в Украйна и искания за военна помощ. От дружеството напомнят, че за освобождаването на другите трима членове на Съвета на директорите на „Кинтекс“ и до този момент не са посочени никакви причини. Призоваваме всички свободни и независими медии в България и Европа, които защитават обществения интерес, да следят развитието на този казус, свързан с евентуална корупция за милиони. Дори вицепремиер не е по-силен от истината!“, се посочва в позиция на дружеството по темата.

 

www.infoz.bg  www.infoz.bg