Иновациите са тема на среща между учители от основни училища

Среща за обмяна на добри практики по Националната програма „Иновации в действие“ се провежда в Пето основно училище „Митьо Станев“ в Стара Загора. Участници са още и преподаватели от Основно училище „Св. Климент Охридски“ в Хасково, Средно училище „Васил Левски“ в село Маноле и Основно училище „Христо Ботев“ в село Равно поле. Гостите бяха поздравени от мажоретния състав на училището, който е един от първите в Стара Загора.

5ou stara zagora 3

„В нашето училище през 1999 г. е създадена първата детска оперна студия, иновациите тук не са от вчера. Животът на сцена е част от живота на училището“ – сподели директорът Димитринка Йовчева. Тя представи училището пред гостите. Денят продължи с дискусия на тема: „За баланса в иновациите и баланса у учителя“.

„Програмата е много предразполагаща, защото в днешно време всеки говори за иновации, но е важно представянето им. Сигурна съм, че това, което ще видите тук, ще Ви ангажира“ – каза Иванка Сотирова, зам.-кмет образование, здравеопазване и социални дейности в Община Стара Загора. Тя припомни, че тук е създаден единствен по рода си в страната оперен театър, запозна гостите и с част от културната история на Стара Загора. „Радващо е, че има приемственост в Пето основно училище. Освен че е иновативно, то е и училище с традиция. Радващо е, че тази традиция продължава и създаде добра школа, за да могат днес преподавателите да се похвалят с много добри резултати от външното оценяване – винаги между първите в областта. Това прави интереса към училището все по-голям“ – допълни Иванка Сотирова.

След директорката, представители на другите училища също разказаха за работата там. В следващите два дни участниците във форума ще дискутират теми за работа с индивидуални комплекти „Геометрични фигури“ по метода Монтесори в подготвителна група, както и посланици на природата: „Аз рециклирам“, „Зелена образователна градинка – аз отглеждам живот“ и „Зеленият свят на моите мечти – зелен град“.

Ще бъде извършено смесено обучение с прилагане на електронно ученическо портфолио – дигитални решения в класната стая за активно учене.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми:

На подобна тема