Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ в Стара Загора отбелязва 75-годишен юбилей

Вечерно средно училище „Захари Стоянов“ чества днес 75 години от основаването си и своя патронен празник. „Празникът е повод за равносметка и гордост от постигнатите резултати в учебната дейност. 75 години е много сериозна годишнина. Учениците, които се обучават при вас, имат своите таланти и успехи. Пожелавам на всички здраве и много постижения“, каза зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя припомни, че през 2019 година е извършен основен ремонт на сградата, където се помещават СВУ „Захари Стоянов“ и IX ОУ „Веселин Ханчев“.

vecherno uchilishte sz

В празничния ден бяха наградени учениците победителите в конкурс за есе, презентация или разказ в чест на патрона на училището „Захари Стоянов“. По повод годишнината учебното заведение представи албум с всички преподаватели и ученици, които са били част от историята на училището.

Училището е открито на 11.11.1946 г. в класните стаи на бившата мъжка гимназия „Иван Вазов“, сега ПГСАГ. Първите му ученици, които учат като трета учебна смяна след работно време са над 320.

За първи директор на новосъздаденото учебно заведение е избран Цаньо Цанев. Постепенно то се утвърждава като авторитетно просветно средище, призвано да задоволява насъщната потребност от повишаване на образованието на по-възрастните.

Днес в училището се обучават 112 ученици в пет паралелки.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Теми: