Обсъждат се 10 варианта за преизчисление на пенсиите и ново повишаване на минималната работна заплата

Обсъждат се 10 варианта за преизчисляване на пенсиите и ново повишаване на минималната работна заплата

Вариантите за преизчисляване на пенсиите, които обсъждаме, са десетина. Към момента от Министерството на труда и социалната политика са се спрели на предложението да ги индексираме по швейцарското правило, но с увеличен процент от около 10%, както и да добавим инфлационна добавка, която да подпомага пенсионерите. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

pensioneri

Министерството на труда и социалната политика ще даде предложения, а окончателното решение с колко точно ще се увеличат пенсиите от 1 юли 2022 г. ще бъде взето от Народното събрание, уточни министърът.

Министър Гьоков изрази желанието си от 1 октомври да има ново повишение на пенсиите чрез преизчисляване със средния осигурителен доход за 2021 г., за да се неутрализира разликата между старите и новите пенсии. Той коментира и темата за тавана на пенсиите, като изрази мнение, че той трябва да бъде драстично увеличен до 3000 или 3400 лева. Той подчерта и необходимостта от повишаване на минималната работна заплата от 1 юли 2022 г.

Министър Георги Гьоков посочи, че е важно да се направи реформа в ТЕЛК, която да доведе и до реформиране на системата за социалното подпомагане, за да може средствата да бъдат разпределяни по-справедливо към нуждаещите се.

Относно инцидента в дом „Свети Георги“ във Варна министър Гьоков припомни, че доставчикът на услугата е санкциониран многократно само за последните няколко месеца. „Агенцията за качество на социалните услуги е свършила добре своята работа, уведомили сме и всички компетентни органи. Ще организираме срещи по темата както с кметовете на общини, така и с представители на прокуратурата“, каза той.

www.infoz.bg  www.infoz.bg