В Стара Загора се провежда специализираното изложение за земеделие „БАТА Агро“

В Стара Загора се провежда специализираното изложение за земеделие „БАТА Агро“

14-ото издание на специализираното изложение за земеделие „БАТА Агро“ беше открито в Стара Загора В дните до 20 май, на пистите на бившето летище в Стара Загора представителите на най-големите вносители на техника в бранша ще представят най-новото в сектора.
„За мен е чест да бъда тук. Радвам се, че организаторите направиха всичко, за да има и тази година „БАТА Агро“, въпреки предизвикателствата пред бизнеса.

Стара Загора казва „Добре дошли!“ на всички участници и гости. Пожелавам ви ползотворни срещи и възможности за бизнес“, каза при откриването на форума зам.-кметът на общината Йордан Николов.

„Горди сме, че през годините „БАТА Агро“ се доказа като най-представителния и най-полезния форум в аграрния сектор. Тук срещаме представителите на бизнеса със земеделските производители. Фермерите има възможност да се запознаят с иновациите от последната година и да намерят решения за всички съпътстващи дейности в работата си“, каза председателят на Българската асоциация на търговците на агротехника Даниел Минев. „Настоящето ни е все така динамично и земеделският бизнес има все повече предизвикателства пред себе си. Отчитам като признание за имиджа на форума, че въпреки това – фирмите са тук и са част от изложението. Благодаря на всички, които ни се довериха, както и на домакините ни, които ни посрещат и подкрепят за пореден път – Община Стара Загора и Летище Стара Загора“, допълни той.

Тази година в „БАТА Агро“ участват 163 фирми, разположени на 35 хил. кв. метра изложбена площ. Сред тях са основните вносители на земеделска техника, представителите на различните съпътстващи процеса на работа браншове, както и различни индустрии и институции, съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.

Основен фокус отново е поставен върху демонстрациите. Локацията за провеждането на форума дава възможност те да се случват и допринасят за показването на техниката и продуктите в реални полеви условия. Освен това, важна част са и опитните полета с посеви. Тази година те се обособени в индивидуална зона, в близост до входа. Там се виждат резултатите от различните семена, торове и препарати при пролетните и есенните култури, стана ясно от думите на Даниел Минев.

Официални гости на откриването бяха още зам.-кметът Красимира Чахова, председателят на Общинския съвет Мария Динева, областният управител на Стара Загора проф. Наско Василев, изпълнителният директор на Държавен фонд земеделие Николай Каварджиклиев, председателят на Управителния съвет на Национална асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов, деканът на Аграрния факултет на Тракийския университет доц. Димитър Панайотов, Христофор Бунарджиев – един от основателите на форума, както и Георги Василев от Асоциация „Български пипер“.

„Днешният форум е доказателство, че пред агробизнеса има перспективи българското земеделие да се развива на световно ниво. Конкуретноспособността на сектора зависи от иновационните процеси в селското стопанство, от необходимостта да се премине към съвременен начин на производство, чрез активното му подпомагане – както по линия европейските фондове, така и с национални средства. България може да се превърне в страна с модерно и развиващо се земеделие като предостави възможност на земеделските стопани да затвърждават позициите си и да излизат на нови пазари“, подчерта министърът на земеделието д-р Иван Иванов. Той допълни, че държавата ще направи всичко възможно да бъде в подкрепа на бизнеса.

Тазгодишното издание предлага на посетителите и Фермерски пазар. Идеята на организаторите е мотивирана от желанието на организаторите на форума от Българска асоциация на търговците на агротехника да подкрепят българските производители. Пазарът е разположен в сектор C1.

Щандове с експерти имат Министерство на земеделието, Тракийският университет, Аграрният университет – Пловдив, както и Русенският университет „Ангел Кънчев“.

В „БАТА Агро“ през 2022 година бизнеса си представят официалните вносители на земеделска техника, които представляват едни най-големите световноизвестни технологични брандове. Наред с тях са и десетки фирми от агросектора, предлагащи напоителни системи, резервни части, инструменти и други, както и браншовете, с които земеделието взаимодейства – консултантки услуги, финансови и банкови институции, автомобилната индустрия, едра строителна техника и други.

„БАТА Агро“ се провежда на открито и организира демонстрации със земеделска техника и технологии. Така земеделските производители могат да направят тест драйв и да видят операциите на машините в реални, полеви условия.

Също така в рамките на изложението се отглеждат опитни полета с посеви за демонстрация на семена, торове и препарати. За „БАТА Агро“ през 2022 те са обособени в индивидуална зона в близост до входа на изложението.

 Новост за тазгодишното издание на „БАТА Агро“ е фермерският пазар, който се организира съвместно с „Хранкооп“. На него гостите и посетителите на изложението могат да закупят директно от производителите сезонни плодове и зеленчуци, продукти от краве, козе, биволско и овче мляко, мед и пчелни продукти, цветя и разсади на билки и подправки, сокове, сиропи и конфитюри; зърнени продукти, вино и други.

Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – предварително в уебсайта на „БАТА Агро“ или на място в дните на изложението. Работното време е от 09:00 до 18:00 часа, като само в последния ден, 20 май, изложението се закрива в 14:00 часа.

IMG 0493

BATA AGRO 2022 2


За Специализирано изложение за земеделие „БАТА Агро“

„БАТА Агро“ е най-представителният форум в България за земеделска техника, продукти и услуги за земеделието и се организира от Българска асоциация на търговците на агротехника. Изложението се провежда от 2010 г., като през годините то спечели доверието на хилядите земеделски производители с добра организация, разнообразие на представените експонати и лоялни търговци. За този период изложбените площи нараснаха повече от два пъти и при последното, тринадесето издание на изложението беше отбелязан рекорд – близо 40 000 кв.м. бяха реализирани. Посетителите за петте работни дни бяха близо 20 600 души.

BATA AGRO 2022 1

BATA AGRO 5

IMG 0464

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема