Какви компенсации за ток и природен газ може да очаква бизнесът?

Какви компенсации за ток и природен газ може да очаква бизнесът?

Правителството, работодателите и синдикатите се срещнаха, за да обсъдят размера на компенсациите заради високите енергийни цени. За месеците май и юни 2022 г. размерът на подкрепата ще бъде 80% от цените на електроенергията над 200 лева за мегаватчас. До момента границата, над която се предвиждаше подпомагане, беше 185,59 лева за мегаватчас. За природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

Едновременно с тези краткосрочни мерки правителството, синдикатите и работодателите ще подготвят законодателни решения, които да регламентират дългосрочен механизъм за подпомагане при необходимост. Предложенията трябва да станат факт през идните седмици. Това автоматизиране на процеса ще осигури предвидимост за бизнеса в случай, че нестабилността на пазара продължи.

От 1 юли 2022 г. България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра годишно, независимо дали междусистемната връзка Гърция – България е готова и влязла в експлоатация. Това съобщи пред журналисти министър-председателят Кирил Петков. За целта ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета.

www.infoz.bg  www.infoz.bg


Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.“


Koledna elha

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber