Какви компенсации за ток и природен газ може да очаква бизнесът?

Какви компенсации за ток и природен газ може да очаква бизнесът?

Правителството, работодателите и синдикатите се срещнаха, за да обсъдят размера на компенсациите заради високите енергийни цени. За месеците май и юни 2022 г. размерът на подкрепата ще бъде 80% от цените на електроенергията над 200 лева за мегаватчас. До момента границата, над която се предвиждаше подпомагане, беше 185,59 лева за мегаватчас. За природния газ се предвижда пълно компенсиране на ръста над априлските цени, съобщи пред журналисти министърът на енергетиката Александър Николов.

Едновременно с тези краткосрочни мерки правителството, синдикатите и работодателите ще подготвят законодателни решения, които да регламентират дългосрочен механизъм за подпомагане при необходимост. Предложенията трябва да станат факт през идните седмици. Това автоматизиране на процеса ще осигури предвидимост за бизнеса в случай, че нестабилността на пазара продължи.

От 1 юли 2022 г. България ще получава в пълен обем договореното количество природен газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. метра годишно, независимо дали междусистемната връзка Гърция – България е готова и влязла в експлоатация. Това съобщи пред журналисти министър-председателят Кирил Петков. За целта ще бъдат използвани всички възможни алтернативни трасета.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Можете да следите съдържанието на сайта чрез нашите социални канали:


Telegram каналКанала ни в Telegram

Х каналЕмисията в Х (Twitter)

facebook канал навини Стара ЗагораСтраницата ни във Facebook

viber Стара ЗагораКанала ни във Viber