При младежи от 12 до 17 г. бустерна доза от ваксината Pfizer/BioNTech може да се приложи 3 месеца след завършен ваксинационен курс

От 25 май Националният имунизационен регистър, който е част от Националната здравно-информационна система, позволява въвеждането на бустерна доза от ваксината на Comirnaty (на Pfizer/BioNTech), поставена най-малко 3 месеца след завършен ваксинационен курс със същата ваксина, при деца от 12 до 17 г., включително. Това е възможно, поради извършената промяна в Кратката характеристика на продукта.

В тази възрастова група за първична имунизация, одобрени в Европейския съюз, са двете иРНК ваксини: Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) и Spikevax (на Moderna). При децата на възраст от 12 г. до 17 г., ваксинирани с ваксината Spikevax, към момента няма промяна в кратката характеристика на продукта по отношение възможността за прилагане на бустерна доза, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

Завършеният ваксинационен курс и поставената бустерна доза ефективно предпазват от тежко боледуване и последващи усложнения за здравето.

covid 19 vaccine

www.infoz.bg  www.infoz.bg

На подобна тема