Планът за въвеждане на еврото в Република България от 1 януари 2024 г.

На днешното си заседание правителството прие Плана за въвеждане на еврото в Република България. Това е оперативен план, който дава ясни срокове и задачи към банките, към платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото, как да се извърши превалутирането на депозити и заеми, така че да можем на 1 януари 2024 г. да имаме техническа готовност за приемане на еврото. Това заяви на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. 

Той допълни, че предстоят редица законодателни промени, които са необходими, в т.ч. промяна в Закона за БНБ. „Техническата подготовка, за да можем да влезем на 1 януари 2024 г. в еврозоната, отнема поне 18 месеца, така че нямаме много време за отлагане на оперативната работа. Има редица дейности, които банките, платежните системи и държавните институции трябва извършат, за да са готови да работят в евро. Предстои да бъдат променени редица закони, като с последната законодателна промяна ще се приеме и финалната дата за приемане на еврото“.

euro

Министър Василев подчерта, че оттук нататък работата по Плана ще продължи в парламента, ще бъдат проведени и широките обществени дискусии по време на процеса на присъединяване на България към еврозоната. Вицепремиерът напомни, че Планът е публичен от юли 2021 г. „Някои от основните мерки в него са свързани със защитата на потребителите – 3 месеца преди и 9 месеца след въвеждане на еврото цените на стоките да се публикуват и в двете валути, за да се избегнат недобросъвестни търговски практики при превалутирането. За търговците е предвидено да има двойна каса – в лева и в евро, в рамките на един месец, за да не се налага да държат големи наличности и в двете валути. Курсът е фиксиран“, съобщи Асен Василев.

Финансовият министър заяви, че в момента се работи по анализа на БНБ и МФ за ефектите от въвеждането на еврото и след финализирането му ще бъде публикуван. Той напомни, че в коалиционното споразумение е записано, че еврото трябва да бъде прието възможно най-скоро и след провеждане на широкомащабна информационна кампания, която ще се основава именно на направения анализ.

Василев допълни, че България дефакто вече е приела еврото през валутния борд, тъй като страната е с фиксиран курс лев – евро.

Документът

Мобилната версия на браузъра не показва PDF файла. Можете да го свалите

www.infoz.bg  www.infoz.bg