Започва кинофестивалът „Златната липа“ в Стара Загора

На 28 май 2022 г. се дава старт на Международния фестивал за ново европейско кино „Златната липа“. Деветото издание на киносъбитието на Стара Загора ще бъде официално открито в 17 часа пред западния вход на Държавна опера Стара Загора. Звезди на българското кино, сред които Георги Мамалев, Йоана Буковска, Мария Статулова, Любомир Петкашев, Галя Александрова, Христофор Недков ще бъдат част от церемонията по откриването.

На събитието ще присъстват още и кинокритикът на списание „Кино“ Людмила Дякова, международното жури на фестивала, водено от проф. Анри Кулев, основателят на фестивала Магдалена Ралчева и редица кинематографисти от Европа, като всички те ще преминат по „червения килим“ на старозагорския кинофест.

Церемонията ще започне с атрактивно мажоретно шоу на Центъра за подкрепа и личностно развитие и изпълнения на военния духов оркестър, дирижиран от капитан Цветомир Василев в отсечката по бул. „Митрополит Методий Кусев“, което ще премине от сградата на Драматичния театър до операта.

opera 2022

За здравето на всички почитатели на културното събитие водосвет ще отслужи Старозагорският митрополит Киприан заедно със свещеници от Старозагорската епархия.

Водещ на церемонията ще бъде младият актьор Калоян Минев, когото помним със силната му първа роля в киното в режисирания от Магдалена Ралчева филм „XII а“. Миналата година пък Калоян Минев беше избран за снимките на филма „Бежанецът“ на режисьора Рени Харлин, чието дело е вторият филм от поредицата „Умирай трудно“.

В центъра на церемонията неизбежно ще бъде обичаният актьор Георги Мамалев, който ще се изправи на сцената в целия си блясък, за да получи наградата „Златна липа“ за цялостен принос в киното. Ще видим и кратък филм с откъси от негови роли.

В празничната церемония по откриване на фестивала важно място заемат и изпълнители от Държавна опера Стара Загора. Какви изненади са подготвили, ще запазим в тайна.

Веднага след края на церемонията фестивалът официално ще бъде открит с прожекция на новия испански филм „Алкарас“ (2022), режисиран от Карла Симон, който е носител на „Златна мечка“ от тазгодишното издание на Берлинаре.

По същото време ще се прожектират филми от програмата на „Златната липа“ в другите две фестивални зали – на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и на Културен център „Загора“.

В неделя от 11 часа Георги Мамалев ще даде пресконференция и ще се срещне със свои почитатели във фоайето на операта, след което официално ще открие своя звезда с името си и ще посади липова фиданка в Алеята на липите край оперната сграда.

Фестивалът ще продължи до 1 юни, когато авторитетното жури ще обяви филмите победители в конкурсната програма и ще бъдат връчени наградите в различните категории – за най-добра мъжка и най-добра женска роля, за най-добър режисьор и за най-добър филм. Свое отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци.

Входът за всички прожекции и събития от програмата на „Златната липа“ е напълно безплатен за посетителите, благодарение на подкрепата на Община Стара Загора.

Флаери с програмата на фестивала можете да получите във фоайето на операта, в библиотека „Захарий Княжески“, в Туристически информационен център и в Културен център „Стара Загора“. Онлайн можете да откриете фестивалните прожекции на сайта на „Златната липа“ www.thegoldenlinden.com.

www.infoz.bg  www.infoz.bg