Токът за домакинствата поскъпва от 1 юли 2022 г.

Цената на електроенергията в България се повишава от новия регулаторен период (1 юли 2022 г. – 30 юни 2023 г.), става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). За „ЕВН България Електроснабдяване“ увеличението е от 3,47%. За клиентите на „Електрохолд Продажби“ (ЧЕЗ Електро) цените се увеличават със средно 2,7%. Клиентите на „Енерго Про Продажби“ ще плащат със средно 4,45% повече.

cena el tok

От Комисията за енергийно и водно регулиране откриха начин да ограничат ръста на цената на електроенергията за бита в АЕЦ „Козлодуй“ – с новото си ценово решение от регулатора увеличиха квотата на ядрената централа на регулирания пазар от 20% на 30%. При дискусиите, проведени в регулатора, експертите коментираха, че това няма да се отрази на свободния пазар и цената за бизнеса.

Междувременно с актуализацията на бюджета за тази година депутатите увеличиха компенсациите за скъпия ток. Със своето решение депутатите де факто въведоха таван на цената на електроенергията, която плащат фирми и предприятия, от 250 лева за един мегаватчас. Държавата ще компенсира изцяло разликата между този лимит и цената на свободния пазар.

В сегмента „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса цената на електроенергията днес (1 юли) достигна ниво от малко над 470 лева за мегаватчас.

КЕВР премахна и част от премиите на зелените производители, които получат много повече приходи от високите цени на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

www.infoz.bg  www.infoz.bg


Живко Тодоров: „Ще бъдем безкомпромисни с качеството на възстановяване на инфраструктурата след ремонта на „Водоснабдяване и канализация“. Имаме много забележки по изпълнението на дейности от ВиК проекта, който се изпълнява в Стара Загора. В непрекъснат диалог сме с дружеството, за да коригираме проблеми при възстановяването на улиците. Тази наша борба ще продължи, докато не видим добър краен резултат.“


Koledna elha

новини в сайта RSS емисия facebook twitter youtube subscribe ilko gruev Четете в Telegram Viber infoz.bg в Гугъл новини

Можете да следите съдържанието на сайта чрез:

emailКанала ни в Telegram

emailЕмисията в Twitter

emailСтраницата ни във Facebook

emailКанала ни във Viber

 

На подобна тема